Ihan tavalliset naisten puuvillaiset alushousut

HUOM. Saatat pahastua, ärsyyntyä ja olla eri mieltä. Ole vaan! Haluaisin vain huomauttaa, että kirjoitus on tehty kärjistäen, enkä todellakaan ajattele näin KAIKISTA miehistä ja KAIKISTA naisista. Tässä on vain aiheen teräviä kulmia.

En tiedä johtuuko tämä eilen kuulemastani Lohtu-kappaleesta, joka on mielestäni aivan kamalaa sontaa, vai ihan puhtaasti siitä, että hermostuin taas ulkonäköpalautteista, mutta niin. Nyt minua hieman jurppii. Niin, että taidanpa taas avautua!

images (1)

Fitness-vartalot ovat sysänneet syrjään anorektiset luikerot. Nyt tavoitellaan näkyvää hauista ja vatsalihaksia. Pyöreitä pakaroita eikä mitään thigh capia. Juu. Kuultu on. Tiedetään. Oli kuitenkin ihan odotettavissa, että kuten mikä tahansa trendi, myös fitness saa pian kansan barrikadeille.

Yksi näistä fitness-buumin vastareaktioista tuntuu olevan IHAN TAVALLINEN NAINEN. Onhan se nyt täysin poikkeuksellista ja väärin, että nainen haluaa treenata salilla ja lihaksia. Tavalliset naiset eivät sellaista harrasta.

Olen törmännyt Useampaan sivustoon ja nähnyt lukuisia linkityksiä kuvagallerioista, joissa esiintyvät IHAN TAVALLISET NAISET. Yhtenä esimerkkinä The Expose Project. Kun kuvia selailee, on suurin osa naisista ylipainoisia. He poseeraavat huolettomina ja äärimmäisen itsevarmoina, rämemajavat haaruksista pursuten ja raskausarvista ryvettyneet vatsanahat roikkuen. Kirjoitellaan juttuja, joissa reilusti ylipainoiset julistavat, että he ovat tyytyväisiä itseensä juuri sellaisina. Ylistetään tavallisuutta.

Ymmärrän pointin. Lehtien kannet ovat täynnä hoikkia ja treenattuja vartaloita. Kokoa 38 isommat naiset ovat jo plusskokoa ja eihän sellaisia laiteta kuin Annoihin ja muihin pilipali-naistenlehtiin. Mutta miksi nämä sivustot tekevät asiasta niin suuren haloon? Jos siellä kerran on ihan tavallisia naisia, miksei siellä kuitenkaan vilahda koskaan treenattuja tai hoikkia vartaloita? 120kg ylipainoinen ei ole mielestäni sen tavallisempi, kuin 46kg alipainoinenkaan. Sikäli toki, että ylipainoisia on nykyään järkyttävän paljon. Mutta tarvitaanko todella näin paljon itsetuntoboostia, että on oikein tehtävä tällaisia sivustoja, joissa voi ihastella samanlaisia vartaloita, kuin itsellä löytyy?

”When was the last time you saw an image of breasts that looked just like yours? An ass that looked just like yours? Scars that looked just like yours? A belly that looked just like yours?

article-1195106-05754795000005DC-247_468x312 

Miksi treenaava ja itsestään huoltapitävä nainen ei kelpaa tavallisten naisten joukkoon?

Pitäisikö ollakseen IHAN TAVALLINEN NAINEN olla ne raskaudesta 10v sitten unohtuneet 20 ylimääräistä kiloa lanteilla? Pitäisikö antaa karvojen rehottaa ja selluliitin tutista menemään? Muhia kotona lasten kanssa. Valmistaa miehelle essu päällä ruokaa ja käyttää helmikoruja. Olisiko hyvä?

Miksi ylipäätään on tällainen käsite kuin tavallinen nainen? Jos ja kun kaikki ovat yksilöitä, mihin tarvitaan jotain tavallisuuden määritelmiä. Nainen on nainen, kun asiaankuuluva värkki löytyy ja niissä puitteissa voi mielestäni olla ihan millainen nainen haluaa. Mihin pyritään tällaisella selkeällä erottelulla? Joku saa hyvän mielen siitä, että voi jatkaa IHAN TAVALLISTA elämäänsä sohvalla Burger Kingin paperipussi vieressään Greyn Anatomiaa tuijotellen. Kun hän on ihan tavallinen ja tyytyväinen kiloihinsa.

Minua on pienestä lapsesta saakka jollain tavalla ällöttänyt naisellisuus. Siinä missä rakastan naisellisia vaatteita, meikkaamista ja muita tyttömäisiä juttuja, inhoan sitä, mitä naisilta odotetaan ja millaisia ajatuksia naiseus herättää. Ylidramatisointi, valittaminen, jatkuva läheisyydenkaipuu, romantiikan nälkä, hyvin omituinen ja ailahtelevainen tunne-elämä… Muistan monta kertaa tilanteen, jossa minua on hävettänyt olla nainen ja olen miettinyt, että kuulunko minä todella tuohon samaan porukkaan? Toki asiasta on kiva tehdä vitsiä. On hauskaa pilailla, että tällaista tämä naiseus on. Mutta kun tulee vastaan eläviä esimerkkejä, haluaisi survoa itseään haarukalla korvaan.

images

Vaikka nautin mieheltäni saadusta prinsessakohtelusta, nimettömään sujautetuista timanteista ja ns. ”tyttöjen jutuista” olen paljon muutakin, kuin tirskuva blondikana. Ja risoo, jos se ignoorataan. Ja ketäpä ei! Kyllä minä haluaisin olla mieluummin tunnettu siitä, että olen vahva ja voimakastahtoinen ja nostan kovia  rautoja, kuin siitä että vikisen ja valitan ja saan hepulin jos skumppa on lämmintä tai mies lähtee kavereidensa kanssa laivalle. Yhyy.

Ihan tavallinen nainen.
Ihan tavallinen nainen.

Miehillä on omat odotuksensa naisista ja naisilla omansa. Kärjistettynä minusta tuntuu, että nämä arvostelevat miehet näkevät naiset a)sukupuolielimenä ja parina pakaroita ja tissejä (Neste Rallyjen aikaan lenkillä käynnillä sain enemmän vihellyksiä ja perään huuteluita kuin koskaan baarissa..)b)äitinä ja arvostelevat naiset haluavat nähdä toisen naisen samanlaisena kuin he itse ovat, koska muuten iskee kateus ja harmi ja alemmuus. ”Älä laihduta enää, kun mä näytän sitten ihan lihavalta sun vierellä!

En vain voi sietää noita maton alla piileskeleviä arvoja ja ajatuksia naiseudesta. Argh!! On itsestäänselvyys, että haluat lapsia. Jos laittaudut, sinua katsotaan rouvashenkilöiden toimesta nenänvartta pitkin ja kovaan ääneen kotkotetaan, että mitä järkeä jotain junaa varten on meikata. Kun et ota kahvipöydässä pullaa, katsotaan nenänvartta pitkin ja pidetään pitkä puhe siitä, miten kuuluu kyllä joskus herkutella ja perustellaan omaa pullanhamstrausta sillä, että verensokerit ovat alhaalla.

b364e7e57d8b06988b19e91d1b8acd2e

En voi sietää sitä, että naisia pidetään usein huumorintajuttomina tiukkapipoina, jotka ovat niitä parisuhteen tai työpaikan mielensäpahoittajia, jotka a)mäkättävät b) murjottavat, koska eivät voi sanoa asioista suoraan. En voi sietää sitä, että sukupuoleni takia ajatellaan, että en pidä tai pidän jostain. Tai olen tietynlainen.

Ei saa olla suorapuheinen. ”Hienot naiset eivät käyttäydy noin”

Ei saa olla äänekäs, vapautunut ja iloinen ”On se niin vapaa” ”HYSSS!!!”

En halua lapsia ”Sitten kun sulle tulee lapsia… No, kyllä se mieli siitä vielä muuttuu!!”

Ei saa kiroilla. Ei saa olla irtosuhteita. Ei saa vetää hirmuisia kännejä. Ei saa polttaa tupakkaa. Ei saa olla pitämättä huolta ulkonäöstä. Ei saa nipottaa ruoasta, mutta ei saa syödä miten sattuu.

SOO SOO, EI SAA! HYSS! HYSS!

Mutta ei saa myöskään treenata liikaa, ei saa pitää liikaa huolta ulkonäöstä, pitää tarkkailla syömisiään, mutta ei saa tehdä sitä liikaa.

Minä en ole ollut se Baby bornilla hullunkiilto silmissä kotia leikkivä lettipää. (Varmaan siksi, että olin liki kuusivuotiaaksi asti kalju ja edelleen hiukseni ovat kuin untuvaa.) Kun tätini kysyi, haluanko lähteä katsomaan vauvoja, vastasin että minä lähden mieluummin katsomaan hevosia. Ja tämä juttu ei ole 20 vuodessa muuttunut. Lähden edelleen mieluummin katsomaan hevosia, kuin lapsia. Ja tämä saa varmasti aikaan silmienpyöräyttelyjä.

En voi yksinkertaisesti sietää sitä, että pitäisi olla tietynlainen. Fitness-harrastuksen myötä olen saanut todella pöyristyttäviä kommentteja. Toki, tämä on fysiikkalaji ja fysiikkaa arvostellaan. Mutta arvostelu on kyllä levinnyt aika huolellisesti lavan ulkopuolell. Paino on nyt tippunut viime kesän lössähdyksestä 15.5kg. Kun turposin, kukaan ei sanonut asiasta mitään. ”Ei huomaa yhtään, et sä näytä mitenkään lihoneelta. Tosi hyvältä näyttää” Nyt kun olen muokannut kroppaa tiettyyn suuntaan ja vetänyt painoa alas, olen saanut tällaisia kommentteja:

”Älä enää laihduta. Toi ei vaan näytä hyvältä.”

”Älä hanki lisää lihasta. Se ei oo seksikästä, jos naisella on lihaksia”

”Ennen olit pantava”

”Nyt näytät joltain Space Jamin jänikseltä”

”Nyt menee vähän yli”

”Näytit kyllä paljon paremmalta pari kiloa sitten”

Kun tähän sitten ynnäillään muita ulkonäköön liittyviä kommentteja, kuten älä leikkaa hiuksia kun se ei ole naisellista, sinä oikein huout äitiyttä yms, alkaa väkisinkin oksettaa. Ketä nämä ihmiset ovat sanomaan toisille tällaisia asioita?

Jopa puhelimess minua häirinnyt pikkuhousujen kaupustelija koitti vedota tunteisiini, että kun nämä alushousut ovat ihan tavallisille naisille. IHAN TAVALLISIA NAISTEN PUUVILLAISIA ALUSHOUSUJA. Ei vain meinannut mennä jakeluun, kun kerroin, että en halua IHAN TAVALLISIA NAISTEN PUUVILLAISIA ALUSHOUSUJA. Tuskastunut myyjä puuskahti loppuun: ”Pakko kysyä, että millaisia alushousuja te sitten oikein käytätte?” No, mielellään ilmeisesti mahdollisimman epätavallisia alushousuja epätavallisille naisille.

Minua ei vähääkään kiinnosta! Se, miten minä laittaudun ja miten minä olen ei lähde muista ihmisistä. Se lähtee omasta olosta. En ole mikään synnytyskone, joka haluaa lisääntyä vain siitä ilosta, että voi. En pidä lapsia erityisen hellyttävinä, joskin kohteliaasti katson vauvakuvat läpi. En myöskään valinnut bikini fitnessiä, pienistä bikineistä ja provosoivasta taka-asennosta huolimatta siksi, että saisin pyllistellä miehille ja olla erityisen kiihottava ilmestys. Jos asia olisi näin, olisin kävellyt suoraan miestenlehden toimitukseen ja saanut ehkä jopa pienen summan rahaa siitä vaivasta, eikä olisi tarvinnut treenata yhden yhtä treeniä tai vuodattaa kyyneleitä väsymyksen ja nälän vuoksi. Sen kun olisi ahminut kotona juustonaksuja ja lompsinut ryntäät paljaana kameran eteen.

”They can’t cook, they don’t clean
They’ll never be good housewives
And they will always mess your live’s up”

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja samppanjan ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot eveliinarau(at)gmail.com

22 vastausta artikkeliin “Ihan tavalliset naisten puuvillaiset alushousut”

 1. Eve. Sä oot mun idoli!

  Et olisi voinu enempää kirjottaa sanasta sanaan samoja ajatuksia, kuin mitä minulla on!
  Kiitos tästä loistavasta tekstistä jälleen! 🙂

 2. Asiaa! Ja ihanaa että joku kehtaa sanoa Lohtu-kappaletta sonnaksi <3

  Naiseus on kyllä yleistyksenä aivan kauhea asia. Tai siis juuri kaikki dramaattisuus, romanttisuus ja sekavuus. Ja ihan kauheaa, että se käsitys ei ole tyhjästä temmattu vaan ihan oikeasti monet naiset käyttäytyy niin psykopaattisesti. Ja ihan kaikenlainen toiminta on ok koska tasa-arvo. Ja sitten ei kuitenkaan muisteta miettiä, mikä todellisuudessa on omaksi parhaaksi. Onneksi maailmassa on vielä epätavallisiakin kummajaisnaisia 😀

 3. Nää sun postaukset kolahtaa vaan kerta kerralta kovempaa!
  Oon niin samaa mieltä tästä(kin) ja voisin allekirjoittaa ihan joka ikisen lauseen tästä postauksesta 😀

 4. Ite oon miettiny kans hirveesti viime aikoina sitä, miten paljon opitut ja ikiaikaiset ”normit” määrittelee sitäkin,
  miten onnistuneena suorituksena ihminen itse – muista ihmisistä puhumattakaan – kokee elämänsä! On kauheeta miten kauas itsestään ihminen voi eksyä keskittyessään opiskelu-avioliitto-työ-pari lasta-hyvä ura -litanian toteuttamiseen.
  Minä en ole yhtään varma haluanko lapsia, mistä johtuen olen saanut kuulla n. sata kertaa että ”toi on just nuoren ja kypsymättömän, vielä itsekeskeisen ihmisen ajatuksia”, mutta hemmetti, jos mua kiinnostaa käyttää koko elinikäni hedonistiseen oman elämän herruuteen, matkusteluun, uusien asioiden kokemiseen, erilaisiin ideologioihin ja omaan itseen tutustumiseen, niin miksi se on muilta pois?
  Koen olevani mukava ja avulias ihminen kaikille ja yritän aina tietoisesti välttää kenenkään loukkaamista, koska semmoinen olemisen tapa on mun mielestä aivan ideaali, sellainen ihminen haluan olla. En usko, että henkiset ominaisuuteni kehittyisivät tästä mitenkään radikaalisti jos mulla olisi lapsi. Oon jo nyt järjestelmällinen, äärimmäisen pitkäpinnainen, rakastava ja hellä ihminen – miksi muut sitten loukkaantuu, jos en halua niitä muksuja, ja mielessään manaavat itsekkääksi narsistipaskaksi?
  Oon enenevissä määrin vakuuttunut siitä, että nykyään tietynlainen kaavoihin kangistumattomuus ja absoluuttinen itselleen rehellisyys on monien mielestä vaan niin rohkeaa, että sitä naama vihreenä kadehditaan. Kun joillain ihmisillä arkea hallitsee ruuhkavuosien kiire, oman minuuden tutkiskelu sekä tarpeet sysätään syrjään ja ahdistuspuuskissaan sitten aletaan leimata kaltaisiani itselleen eläjiä riman alta ryömijöiksi ja sieluttomiksi tyhjäpäiksi. Mutta ei se niin ole, joskus nämä ihmiset ovat selfsearchingissään ja itsevarmuudessaan jo paljon pidemmällä.
  Koen eläväni täyttä elämää rakastettuni, ystävieni ja sukulaisteni ympäröimänä ja terveellä tavalla itsestäni ylpeänä. En edes muista miltä katkeruus tuntuu. Toivottavasti nämä tuomitsijatkin pystyvät katsomaan peiliin ja toteamaan saman, mutta antaa kaikkien kukkien kukkia 🙂

 5. Ihan loistavaa tekstiä, hymähtelin! 😀 Tykkään tosi paljon sun tavasta kirjoittaa, keep up the good work !

 6. WORD!
  Loistavasti kiteytetty! Inhoan itsekin sitä että minut lokeroidaan tiettyihin ajatusmalleihin sukupuoleni perusteella. Juuri tuo ”hieno nainen sitä ja tätä”, AAARRRGGHH! Kirjoitit vielä niin hauskasti että en voinut olla nauramatta kiukunsekaista itkunaurua 😀

  Sun kirjoitustyyli kyllä osuu ja uppoaa kerta toisensa jälkeen!
  Keep up the good work 😉

  ~Hilla
  http://makingthemostofstudentlife.blogspot.fi/

 7. AMEN!! en vois olla enemmän samaa mieltä! 🙂 paras kirjotus minkä oon lukenu pitkään aikaan!! 🙂

 8. Amen! Mikä on tavallinen nainen ja mikä epätavallinen ja miks toinen on tavallinen ja toinen ei? Miks pitäisi kaikkien haluta olla vain nättejä, pantavia ja seksikkäitä, eikö saa haluta olla jotain muutakin? Eiks lasten hankkimisen voi nähdä samalla tavalla itsekkäänä tekona kuin päätöksen jättää lapset hankkimatta? Nää sun avautumiset on ihan parasta luettavaa. 🙂

 9. Olen melko lailla eri mieltä sun kanssa. Erityisesti ihmettelen sitä, miksi koet kampanjat kuten The expose project, noin negatiivisina? Kun kampanjan kuviin tutustuu, huomaa, että siellä nimenomaan on erilaisia naisia ja naisvartaloita, ei vain sitä yhtä totuutta, jota näkee mainos- ja mallimaailmassa. En voi ymmärtää mitä nuo kampanjat, jotka tähtäävät naisvartalon monimuotoisuuden esittämiseen, jollain tavalla uhkaisivat sinun fitnessvartaloasi. Ei, noissa kampanjakuvissa ei ollut ainoatakaan fitnesskisalavalta lainattua vartaloa, mutta ei ollut myöskään skolioosivartaloa tai amputoidun henkilön vartaloa tai lihaksikasta suurta vartaloa. Kireitä lihaksikkaita naisvartaloita pääsee katselemaan helposti, koska niille on tilaus. Kuvia ihmisten vartaloista, joiden vartalo ei ole heidän työkalunsa/ansaitakeinonsa/keskittymiskohteensa, ei sen sijaan ole paljoakaan saatavilla. Siksi The expose project on mielestäni hyvä juttu. Kannattaa katsoa nuo kuvat, ihania naisia kaikki tyynni. Myös melko tuore HS:n kolumni läskiä inhoavista terveistä naisista, tuli heti mieleeni blogikirjoitustasi lukiessa…
  http://www.hs.fi/elama/a1407811203687?jako=43c87cc95d1a62147a003cc4bf1e8d3c

  • Hyvä, että olet eri mieltä! Kurjaa kuitenkin jos koit kirjoitukseni ylentävän fitness-vartaloa ja halveksivan muita. Minua vain pännii, että usein kun korostetaan tavallista naista, valitaan esim noihin projekteihin todella paljon ylipainoisia. Sekö on se tavallisuus, että on löllyvää? Missä ovat luonnostaan todella laihat, aktiiviset treenaajat, joilla ei ole fitness-kroppaa vaan rasvaa muhkeiden lihasten päällä? Eipä Mielestäni pitäisi olla kaikenlaisia. Turha tehdä kuilua tavallisen ja epätavallisen välille. On tosi hienoa, että tuodaan esille niitä vartaloita, joita media ei näytä. Mutta toivoisin kaikkia vartaloita! Samalla viivalla, riisuttuna ylimääräisestä meikistä ja asenteella ”tässä minä olen”

   Minusta ideassa kuvata kaikenlaisia vartaloita on kauneutta.

   Ps. En koe tämän uhkaavan omaa ”fitness-vartaloani” joka on fitness-vartalo vain kisakauden. Muuten se on hoikan naisen tatuoitu vartalo, jossa on arpia, rasvaa ja ongelmakohtia kuten kellä tahansa muullakin.

 10. Jotenkin helpottavaa lukea tällainenkin teksti – kiitos siitä! Oon sun kanssasi samoilla linjoilla. Etenkin nää Expose Projectit ja Tumblrin ja Pinterestin ’fatspo’ jutut ovat vähän aikaa jo ärsyttäneet. Ihan yhtä paljon olen oikea nainen vaikken olekaan ylipainoinen. Lihaksikas nainen on oikea, hoikka nainen – myös se lehtien kansissa esiintyvä – on oikea.

  Ja tosiaan, miksi ihannoida sitä tavallisuutta? Eihän sillä mitään tavoiteta, ettei pyritä mihinkään epätavalliseen ja ainutlaatuiseen!

 11. Kiitos kaikille kommenteista!! Jatkan siis samalla linjalla jatkossakin!! 😀 Sitä aina miettii avautumisvimman iskiessä, että ehkä ei kannattaisi julkaista kaikkea mitä sormet näppäimistölle suoltavat. Ja kun ei sitä aina osaa jäsennellä mielensä sisältöä niin, että joka kantilta saisi asian käsiteltyä ilman trilogiaa.

  Paljon sydämiä kaikille <3

 12. Mä oon lukenut pitkään sun blogia ja pidän nimenomaan tästä aitoudesta. Ja siitä, että uskalletaan tuoda esiin omia mielipiteitään vaikka hiukan kärjistetysti ja kulmia hiomatta. Joitain se ärsyttää, toiset tykkää ja itseni tuollainen ärsyke saa ajattelemaan asiaa useammalta kantilta. Kun puhutaan kisarasvoihin kiristetystä fitnessvartalosta, anorektisesta tai ylipainoisiesta vartalosta, kyllähän ne kaikki omalla tavallaan ovat ääriesimerkkejä. Mikä kuitenkin tekee anorektisen tai kisalavafitnessvartalon enemmän hyväksytyksi kuin ylipainoisen? Tai mikä oikeuttaa ihmisiä ääneen arvostelemaan kisafitness/anoreksiavartaloita enemmän kuin ylipainoisia? Hyss, et sä nyt kellekään voi sanoa että et näytä pantavalta kun oot LÄSKI! Mikään näistä äärivartaloista ei kuitenkaan pidemmän päälle ole terveellistä. Minua ärsyttää tässä ”tavallinen nainen” konseptissa aivan sama asia lokeroinnista. Kuitenkin hyvää tässä on se, että esiin saataisiin niitä luonnollisia naisvartaloita näkyviin, ei äärimmilleen vietyjä eikä äärimmilleen photoshopattuja. Ei tulisi noille miehille niin suurena yllätyksenä tuolla makuuhuoneen puolella että yleensä sieltä naiselta jotain hyllyvää, muhkuraa, arpea tai muuta photoshopilla kuvista peitettyä löytyy 😀

  • Hei jeee, kiitos! Jäljessä on ihan hyvä tulla 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta