#healthyfood

Ruoka. Tuo ihmisten mielipiteet rajusti jakava ja  suurimmat uskonsodat  yltäkylläisissä länsimaissa aiheuttava vatsantäytteena toimiva muhju.

Kaikista luotettavin, absoluuttisen totuuden koti Wikipedia kertoo ruoasta näin:

Ruoka tarkoittaa aineita, joita ihminen syö ja käyttää ravinnoksi.”

OOOH!!!

Syömistä puolestaan kuvataan näin: ”Syöminen on toimenpide, jossa ihminen tai eläin ottaa suuhunsa ruokaa, muokkaa sitä suussaan ja nielee sen. Useimmiten ihminen syö erityisellä ruokailuvälineellä kuten lusikalla, haarukalla ja veitsellä tai syömäpuikoilla. Joidenkin maiden, kuten Zimbabwen kulttuureissa käsin syöminen on kuitenkin yleisin tapa syödä.”

HOW COOL IS THAT!!

Ravinnosta Wikipediassa osataan kertoa seuraavaa: Ravinto on ainetta, jota eliöt käyttävät energianlähteenä ja rakennusmateriaalinaan

THIS IS AMAZING!!

Jopa oma surkealla logiikan ymmärryksellä siunattu pääni on sitä mieltä, että tämä on on aika helppo yhtälö. (Helpommin minä tämän osaan selittää kuin Pythagoraan lauseen ja sitä paitsi hypotenuusa kuulostaa meduusalta tai joltain Muumilaakson hahmolta.) Eliöt tarvitsevat ruokaa elääkseen ja kasvaakseen.

IMG_6273[1]
#healthyfood #foodporn #omnomnom #imsofull #delicious

Meillä täällä länsimaissa on asiat aika hyvin. Ruokaa riittää varsin yltäkylläisesti, mikä näkyy yhä useamman vyötärön seudulle kertyneenä ylimääräisenä pelastusrengaskokoelmana. Ruokaa heitetään vuosittain pois uskomattomia määriä ja melko uutena ilmiönä on myös ruoka-aineilla hifistely. Kuka keksii kummallisimmat itu-hanhenjalkapöperöt ja kekseliäimmät tavat tehdä makeita leivonnaisia ilman kaloreita. Halutaan entistä laadukkaampaa ja parempaa ruokaa. Halutaan voida paremmin, suoriutua paremmin, menestyä paremmin. Ohessa halutaan näyttää helkutin hyvältä.

lataus (2)

Kun me fitnesskanat hepuloimme siitä, että eväät ovat unohtuneet kotiin ja matkalta ei saa juuri sitä omien tarpeiden mukaan punnittua parsakaaliannosta, on maailmassa aika monta suuta, joka söisi mukisematta sen, mitä tarjolla olisi. Kun me dieettaamme ja käymme nukkumaan mahat muristen harrastuksen vuoksi, dieetataksemme itsemme rasvattomaan kuntoon, monta ihmistä lapsesta vanhukseen tekee samoin, mutta pakon edestä, eikä vapaaehtoisesti.

Toisilla ei ole varaa nipoilla ruoan suhteen ja toisilla on ilmeisesti vähän turhankin paljon aikaa ja rahaa, mikä korreloi ruokanillityksen määrässä. Mikä on tavallaan ihan positiivista – asiat ovat aika hyvin siinä vaiheessa, kun on varaa mistä välita ja ostaa kaupasta juuri omiin tarpeisiin sopivaa pöperöä.

Ruokailemisesta on kuitenkin viime aikoina tullut äärettömän tarkkaa kikkailemista. Eikä siinä. Hyvä, että tietoutta on nykyään saatavilla! Mielestäni kikkaillessa unohdetaan kuitenkin usein se olennainen. Ja se on hyvä ja terveellinen perusta, josta kaikki lähtee. Ravintoaineiden optimaalinen suhde ja tavoitteen mukainen energiansaanti. Puhumattakaan optimaalisesta treenistä ja levosta. Jos perustuksissa mättää, on kikkailu aika turhanpäiväistä.

Mutta onhan se nyt kieltämättä aika tylsää. Syödä nyt sitä riisiä ja kanaa ja kasviksia. Pyh! Ihan varmasti on jotain tehokkaampaa ja mielenkiintoisempaa tarjolla! i

Ja kyllähän löytyy yllin kyllin ohjeita, kuinka pudottaa painoa. Että ei hätää, jos makkarat tutisevat vyötäisillä: Jätät nyt vaan kaikki maitotuotteet, viljat, kivelliset ja kivettömät hedelmät, porkkanat, kurkut, kaalit, vihreät ja kaikenväriset vihannekset, lihat ja rasvat pois. Ja siirryt nauttimaan pari päivää vuorokaudessa pölyä.

No ööö, mutkun ei mulla oo mitään ongelmia maitotuotteiden kans…. EI KUULE HAITTAA! Nyt ihan varmuuden vuoksi syöt nyt vaan tätä pölyä, niin ihan varmasti laihdut.

No okei.

dust-margery-dawes-little-britain-demotivational-poster-1217358276

No hei kuule kun ei tää pöly nyt silti laihduta mua. Joskaan en mä kyllä syönyt sitä ihan ohjeiden mukaan….

Ei hätää! Jätät vaan sen pölyn pois ja alat yhteyttää oman energiasi. Ai et ole kasvi? No sitten sun ehkä kannattaa vaan jättää kaikki ruoat pois ja meditoida. Se vois toimia sulle. Meditoi ja ota joka päivä kaksi tippaa kultapiiskua niin tuut varmasti kuntoon!

Kaikesta tehdään todella radikaalia. Elämäntavat yritetään muuttaa shokkihoitona kerralla. Ja se on aka iso ja katkera pala nieltäväksi, jos ruokavalio koostetaan yhtäkkiä sellaisista aineista, joita ei voi sietää. Saattaisin itsekin aika nopeasti työntää pään oven väliin ja painaa sen rivakasti kiinni, jos pitäisi elää vain sellerimehulla ja palsternakkaviipaleilla.

salad-y-u-so-funny-x_gp_2617677

On erityisruokavaliota ja on erityisruokavalioita vailla syytä. On ruokavalioita. On karppaukset, skarppaukset, marppaukset, nutraukset, putraukset, paleot, gluteenittomat, hölynpöly, pöly, möly, ölypöly, hölymöly ja höpönlöpö-ruokavaliot. Kaikki ruokavaliot perustuvat siihen, että jotain ruoka-ainetta ei syödä tai se korvataan. Ja se tuntuu olevan tämän päivän juttu. Juu, hyvä. Jos jokin ruoka-aine aiheuttaa ongelmia, se kannattaakin poistaa ruokavaliosta. Eikä kokeilemalla menetä mitään, jos haluaa testailla erilaisia ratkaisuja. Kokeilemallahan sen oman ruokavalionsa löytää helpommin, kuin siten, että jää järsimään Saarioisten einespizzaa. Jos kuitenkaan mitään oireita ei ole, en näe kovin mielekkäänä luopua vaikkapa siitä hirvittävästä karmivasta HIILIHYDRAATTIA sisältävästä aamupuurosta, jos se  mukavan aamunaloituksen kulmakiviä on. Ja jos leipää on voinut tähän mennessä syödä ilman pinkeää pallovatsaa, en näe syytä lopettaa sen käyttöä.

Dieettejäkin on joka lähtöön. On samppanja-dieetit, kurkku-kaali-porkkana-ei-tomaattia-vainmehukelpaa-kaakao-kahvi-ioni-atomi-kaiutin-marsu-hamsteri-dieetit. Voit valita vaikka joka viikko uuden dieetin ja dieetata eläkeikään asti. Eivät tule dieetit loppumaan tästä maailmasta.

Vedetään pussikeittokuurilla ja kalorit 500 päivässä. Runtataan kehon aineenvaihdunta aivan jökkiiin ja hitaalle kuin horroksessa oleva siili. Kilot tippuvat ja ja palkitaan hyvää tulosta kakulla. Hups. Tuli 2kg. No nää on vaan nesteitä. Hups. Tuli 5kg. No mutta se on nestettä vaan. Keho imee rasvaa sellaista kyytiä, että et ehdi edes tajuamaan, kun olet jo vetänyt ne tiputetut kilot takaisin.

Kukapa ei haluaisi helppoa keinoa laihtua, kiinteytyä, kasvattaa muskelia tai päästä omaan tavoitteeseen! Minä ainakin pomppisin riemusta, jos saisin käyttää aikaani enemmän vaikka sohvalla makoiluun ja syödä mitä sattuu ja saisin silti samat tulokset, kuin hurjien ponnisteluiden kautta.

Kannattaisi aina kaivaa siitä, missä seisoo, eikä lähteä hosumaan sokeasti  ympärilleen huitoen. No jos mä nyt jätän nämä pois ja sitten tuon pois ja tämän pois ja ostan vaan Karibialta Suomeen Tanskan kautta kuljetettua itä-perulaisella inkiväärillä maustettua ja Kauniaisissa kasvatetulla sitruunalla höystettyä ruususuolaa ja märehtijän kertaalleen ulostamaa lantaa, niin eiköhän tulosta tule.  Kunhan on gluteenitonta ja luomulaatuista!

Piip. Mitäpä jos tutkisit hetken aikaa sitä tämän hetkistä ruokavaliota ja miettisit, miksi et pääse tavoitteeseen? Syötkö liian vähän, liikaa, vähän sinne päin? Vai onko homma ihan täysin päin Mansikin pyllyä?

Oma lukunsa ovat sitten nämä kalorikammoiset sokerin ja rasvan kaihtajat, jotka ajattelevat syövänsä kovinkin terveellisesti. Anteeksi vain, mutta milloin kalorittomasta tuli terveellistä? Itselleni terveellinen ruoka on jotain aivan muuta, kuin keinotekoisia kalorittomia kötöstyksiä tai energia-arvoltaan sahajauhoakin kuppaisempaa höttöä. Ei omassa paheessani, Pepsi-Maxissakaan, ole kaloreita. Eli sekin on ilmeisesti superterveellistä detox-juomaa!

#healthydrink #nosugar #imbeautifulnomatterwhatyousayooooooo
#healthydrink #nosugar #imbeautifulnomatterwhatyousayooooooo

Ja herkuttelu. Se on nykymaailman hirvein synti. Joo. Ei ole hyvä juttu, jos joka päivänä popsii niin paljon einestä naamariin, että energiansaanti ylittyy. Ei ole hyvä idea kyllästää kroppaa sokerilla. Onneksi joka ikinen naistenlehti kertoo, miten voit hillitä makeanhimoasi ja millä voit korvata sokeriset herkut ja jeee, nappaapa tästä nyt tämä yksi manteli niin johan helpottaa. Ongelma ratkaistu? Tuskin.

 lataus (1)

Unohtakaa kikkailu. Sokeri pois ruokavaliosta pariksi viikoksi. Simppeliä ja puhdasta ruokaa. Paljon vettä. Keho tykkää, mieli virkistyy. Ja kun on sokerin ikeestä temponut itsensä irti, on helppo pitää jatkossa määärät kohtuullisina ja herkutella  välillä hyvällä omallatunnolla. Eikä tarvitse korvata aitoa mansikkahilloa jollain keinotekoisella selluloosaetyyliesteri mansikka-aromi aromipesäuute-kastikkeilla.

Ei oo niin hankalaa.

Että ei mulla muuta! <3

IMG_6203[1]

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja kuohuviinin ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot everfit(at)luukku.com

9 vastausta artikkeliin “#healthyfood”

 1. Sulla on mahtavia pointteja ja sana hallussa, mut välillä vähän liikaa ”kikkailuja” ja väkisinläpänheitto -fiilistä :/ tipahdin kyl ihan täysin tolle ”ala yhteyttämään!” – kohdalle 😀 tykkään sun blogista kyllä paljon!

  • Iik! Yritän kitkeä kikkailua! Oon ollut aina vähän tällainen mukahauska. Ehkä teen seuraaavaksi blogikirjoituksen huumorilla kikkailusta! Keep it simple! Kiitos palautteesta ja kiva kun käyt lukemassa silti! 🙂

 2. Ei jessus nyt oli kyllä niin hyvä ja osuva teksti! 😀 Alkaa tässä pikkuhiljaa itseäkin nyppimään nämä ihme hössötykset… Yhtäkkiä koko Suomen kanssa on keliaakikkoja tai laktoosi-intolerantikkoja täynnä ja se rahka ja leipä, joita on ennen vedetty kilokaupalla ja hymy naamalla alkavat kuin salamaniskusta aiheuttaa ihan KAMALAN turvotuksen ja vatsakivut ja mitä vielä! Ruisleipä ja maitorahka ovat ilmeisesti nykyään epäterveellisen ruokavalion kulmakivet… Huh. Ymmärrän täysin hyvin, että esim. maitotuotteet jätetään pois, jos ne OIKEASTI aiheuttavat ongelmia vatsan toiminnassa, mutta vähän kyllä epäilen, etteivät ne niitä kipuja yhtäkkiä ala joka toiselle tehdä. Välillä tuntuu, että se kuuluisa maalaisjärki alkaa monilla olla vähän kadoksissa näiden kymmenien ruokavalioiden joukossa ja ne perusasiat unohtuvat. Ei se syöminen mitään tähtitiedettä kuitenkaan ole 😀

 3. Voi Eve, oot kyllä taas asian ytimessä, ihan loistava postaus! 😀 monella varmasti tulokset lähtis eri tavalla liikkeelle kun unohtaisi ne ihmeelliset kikkailut ja hoitaisi syömisissä ensin ne perusasiat kuntoon.. Kuten sanoit: ei oo niin hankalaa! 😀

 4. Mulle tuli huono omatunto, kun mulla on kaapissa tollainen vähäkalorinen suklaakakku… menen prismaan ja ostan aitoa kamaa 😉

  • Jerita, siis joo nyt kyllä heität sen kokonaan roskikseen ja ostat kunnon rasvasokeripommin! 😉

   Ei vaan, siis tottakai itsekin kannatan terveellisiä ratkaisuja ja teen mieluummin sokeritonta, proteiinipitoista herkkua. Mutta ei silloin tällöin nautittu aito kakkuviipale maata kaada. Ja ehkä kitinäni nyt enemmänkin koskee näitä keinotekoisia kastikkeita yms (Waldenfarms) joissa ei ole muuta kuin lisä-säilöntä- ja väriaineita. Avokado-bataatti-suklaakakulle täydet pisteet ja peukutukset.

  • Ei kaada onneksi 🙂 just eilen maistelin hyvällä omallatunnolla täytekakkua joka oli ihan ehtaa kamaa 😉 pirun makeaa, kun ei oo tottunut, mutta en sylkäissy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta