Ammattina personal trainer I

Entinen työkaverini ja kollegani Kirsi vei kyllä aika huolellisesti sanat näppäimistöltäni, kun hän julkaisi tekstin ”Millainen personal trainer mä oon? Millainen on hyvä PT? Pitääkö PT:n olla timmi?” Kirsin jutun voit käydä lukemassa täältä:  Kirsin kuntopiiri 🙂

Olin itsekin valmistellut aiheesta tekstintynkää ja siinä vaiheessa, kun minä vielä verkkaisesti liikuttelin etusormeani näppäimistöllä, oli internetsin ihmeelliseen maailmaan pulpahtanut jo useampikin blogikirjoitus siitä, millainen se hyvä pöösönä treinö oikein on. Himpura! No, aion silti sanoa muutaman sanasen tästä hauskasta toimesta! Krhm. Muutama sananen on suhteellista. Eikös nyt trilogiakin ole tavallaan muutama sananen?

Nykyäänhän meitä personal trainereita löytyy jokaisesta mutkasta kuin suppilovahveroita hyvänä sienisyksynä. Tämä touhu on Suomessa kasvanut miljoonabisnekseksi ihan muutamissa vuosissa ja uusia koulutustahoja pulpahtelee joka toisen salin takahuoneista.  Liikunnallisia ihmisiä homma kiinnostaa kovasti ja moni vanhempikin alanvaihtaja näkee maksullisessa koulutuksessa hyvän sauman viedä itsensä uusille urille.

Minä menin koulutukseen, jotta saisin lisätietoa minua kiinnostavista asioista. Ja toki se lisenssikin hieman houkutteli tulevaisuuden työnhakua ajatellen. Valmennuskokemusta kun on tässä iässä mahdotonta olla yli 20v.

Trainer4You

Itse kouluttauduin personal traineriksi Trainer4youlla vuonna 2012.  Koulutusputkeen kuului hyvinvointivalmentaja-koulutus, kuntosalivalmentaja-koulutus ja personal trainer-koulutukset. Maksoin koulutuksesta aika monta kolikkoa. Tai itseasiassa äiti maksoi. Sekä valtion takaama opintolaina.

lataus (6)

Hyvinvointivalmentaja-koulutus kesti kaksi päivää. Siellä keskityttiin kunnon osa-alueisiin sekä harjoittelua tukevaan ruokavalioon. Kuntosalivalmennus-osiossa käytiin läpi anatomiaa, voiman muotoja, kuntosaliharjoittelun tekniikkaa, liikkuvuusharjoitteita, ohjaamista, erikoistekniikoita, ohejlmointia ja urheiluravitsemusta.

Hyvinvointivalmennusjakso ei tuolloin tarjonnut itselleni mitään uutta. Aktiiviliikkujille ja liikunnan parissa jo työskennelleille ihmisille mitään erityisen mullistavaa ja hohdokasta tietoa ei luultavasti ole tarjolla. Mutta kurssilla oli todella hauskaa ja kertaaminen on aina tärkeää!

Kuntosalivalmennusosio puolestaan oli aivan loistava. Meidän kurssimme ei olisi parempaa  opettajaa voinut saadakaan, sillä kuntosaliharjoitteluiden salat meille opetti Timo Haikarainen. Timon vankka tietämys anatomiasta ja liikuntafysiologiasta on vertaansa vailla ja jakso olikin luultavasti osaavan kouluttajan vuoksi niin erinomainen ja hyödyllinen. Anatomian opiskelukin oli toiminnallista, eikä vain ”sieni on eliö”-tyyppistä ulkoaopettelua. Koulutukseen kuului myös näyttökoe, jossa pääsi sitten tositoimiin kuntosalille ohjaamaan koeasiakasta.

blogii

Personal training-osio oli sitten se, joka tarjosi eniten uutta tietoa ja syvensi hyvin jo opittua. Fysioterapiaopinnoista oli kyllä suurta hyötyä. En olisi varmasti saanut kurssista niin paljoa irti, jos olisin mennyt sinne aivan pystymetsästä. Ja kotiläksyjä olisi kyllä tullut korkeampi pino… Loppukokeen suoritin aivan ihanan porukan kanssa Espoossa. Se oli todella mielenkiintoinen viikonloppu ja mielestäni kurssin parasta antia, kouluttajana kun oli fysioterapeutti Ari-Pekka Lindgren. Näyttökokeessa minulle taisi napsahtaa jokin dynaamista liikkuvuutta edistävä liike ja muistaakseni minun piti perustellen ohjata myös pohkeiden kimmovoimaa edistävä liike. Tämän lisäksi oli vielä kirjallinen monivalintakoe.

Personal trainereita oomme kaikki!

Personal trainerin ja valmentajan nimikkeellä saa toimia kuka tahansa Raili-Marjatta Uuraisilta. Vaikka hänellä olisi kokemusta ainoastaan palsternakan ja kanojen kasvatuksesta, eikä minkään sortin koulutusta valmennuspuolelta. Personal trainer-nimike ei ole suojattu, jolloin sen käyttö on vapaata kenelle vain.

Kurssittauduin työkuvioiden vuoksi kolmessa eri kaupungissa ja törmäsin kurssilla hyvin eri tyylisiin ihmisiin. Osa oli hakemassa itselleen uutta uraa, osa halusi vain saada enemmän tietoa itseään kiinnostavista asioista. Osa haki täydennystä aikaisempiin opintoihin ja osalla ei ollut minkäänlaista liikunnallista taustaa, eikä oikein hajua siitä, miksi kurssilla ylipäätään olivat. Jotkut olivat sitten hakemassa osaamiselleen virallista lisenssiä. Monenlaista menijää siis sai tavata. Kilpaurheilijaa, aktiivikuntoilijaa. Fitness-ihmisiä. Maratoonareita. Kiipeilijöitä. Ryhmäliikunnan ohjaajia. Ja muutamia hahmoja, jotka olivat ehkä laskeutuneet ulkoavaruudesta. Tarina ei kerro.

23395_10151347877863544_800119031_n

Pelkkä koulutus tai lisenssi ei ole tae osaavasta tekijästä. Monet tahot toki järjestävät loppukokeet, jotka hieman karsivat jyviä akanoista, mutta kehtaisin väittää, että kyllä ne kokeet saa sohoteltua normaalijärkinen punttipena läpi, jos on hieman materiaaleja lukenut eikä tiputa levypainoa koeasiakkaan päähän.

Toivottavasti tulevaisuudessa nimike suojataan. Olisi myös hyvä, jos koulutuksiin olisi edes jonkinlainen työ/koulutus/osaamisvaatimus tai pieni pääsykoe, eikä sisäänottokriteerinä ainoastaan paksu lompakko. Nyt osaajien kirjo on todella värikäs, kurssille kun voi lompsia kuka tahansa, jos fyffeä löytyy taskusta sopivan summan verran.

Jos harkitset koulutusta, valitse taho, jonka taustalla on AMMATTILAISIA. Viikonloppukurssit kannattaa unohtaa saman tien. Itselleni tuttuja ja luotettavia koulutustahoja ovat SAFE, mainitsemani Trainer4You, FAF ja FISAF,

Jostain on aloitettava…

Tausta vaikuttaa paljon siihen, millaisella tasolla personal trainerin osaaminen on ”valmistumisen” jälkeen ja miten paljon lyhyestä koulutuksesta saa irti. Itselläni oli taustalla  vuoden verran anatomian, fysiologian ja sosiaali-terveysalan opintoja sekä muutaman vuoden ryhmäliikunnanohjauskokemusta. En siis ollut koulutukseen hakeutuessa mikään liikuntatieteiden ammattilainen, mutta osasin sijoittaa musculus gluteus maximuksen oikeaan paikkaan ja tiesin, mikä on proteiini. Koulutuksessa ei ajan vuoksi voida käsitellä, kuin melko pintapuolisesti niitä asioita, joita personal trainer työssään tarvitsee. ”Valmistumisen” jälkeen ammattitaito riippuu siis pitkälti siitä, mitä olet aiemmin osannut ja miten hyvin osaat saamaasi tietoa soveltaa ja syventää sitä omaa osaamistasi. Jos tietoa ja taitoa on jo ennen lisenssiä, voi työtä todennäköisemmin tehdä hyvillä mielin turvallisesti ja tuottavasti. Myös sillä on väliä, kuinka kiinnostunut ja kunnianhimoinen olet. Opiskella kun voi loputtomiin!

Monesti kauhistellaan sitä, että hommassa työskentelee joku kokematon. Iik! Chaos! Mayhem! Mutta valitettava tosiasia on, että ilman kokemusta ja harjoittelua kukaan ei kehity. Ei minustakaan ollut sairaalassa kivaa olla lääkäriopiskelijan koekaniini, mutta  on mahdotonta oppia tekemään käytännön työtä, jos ei saa mahdollisuutta harjoitella. Ja valitettavasti joku vain joutuu olemaan se koehenkilö ja jollain on se epäonninen osa, että homma menee enmmän tai vähemmän plörinäksi. Mutta tässä vastuu on personal trainerilla. On oltava omasta osaamisestaan rehellinen itselleen ja muille. Ja myös karisteltava ne euronkuvat silmistä alkutaipaleella. Vaikka koulutuksessa sanottaisiin, että pt:n palkkion tulisi olla 110e/h, mieti hieman omaa arvoasi. Oletko todella niin hyvä, että sinulle kannattaa maksaa niin paljon? Kehtaatko pyytää täyden summan? Itse esimerkiksi tein pt-opiskeluni ajan ohjelmia ja ohjauksia ilmaiseksi tai kahvipalkalla, koska en halunnut pyytää omasta harjoittelustani rahaa. Ja minullahan koulutus venyi n. vuoden mittaiseksi, kun jouduin sovittelemaan lähijaksoja työn ja opintojeni kanssa.

IMG_6056[1]

Tämä on kuitenkin  sellaista hommaa, joka opitaan kantapään kautta. Työssä tapaa todella monelaisia ihmisiä, joilla on erilaiset taustat, haaveet, tavoitteet ja mahdollisuudet ne saavuttaa. Ihmiskehot eivät ole klooneja, joille sopisivat tismalleen samat ohjelmat ja ideat. Myös oma valmennusmetodiikka muovautuu kokemuksen karttuessa. On helpompi ymmärtää laajempia kokonaisuuksia ja syy-seuraus-suhteita, kun näkee mikä toimii ja mikä ei. Kirjat eivät valitettavasti anna jokaiseen asiaan vastauksia. (Mutta onneksi on google!)

Ensimmäinen työpaikkani personal trainerina

Kuten yllä mainitsin, minulla oli koko koulutuajan harjoituasiakkaita, joiden kanssa sain kerrata oppimiani asioita. Kun lisenssi tuli käteen, aloitin pt-hommat kuntokeskuksessa. Kuntokeskus olikin ensimmäisenä pt-toimeni työpaikkana oli täysin harkittu valinta, sillä halusin, että minulla on ympärilläni työyhteisö ja käytössäni valmiit toimintamallit, jotka helpottavat omaa työtäni. Oli huomattavasti helpompi kehittyä ohjaajana, kun ei tarvinnut miettiä hintoja, laskutuksia, materiaalipohjia ja ohjelmia, joita käyttää. Jos olisin heti lähtenyt sooloilemaan, olisi kaikki pitänyt ymmärtää ja luoda itse. Aluksi oli ihan tarpeeksi stressaavaa pitää asioista tarkkaa kirjaa, muistaa kaikki mahdolliset seurannat, päivitykset, osamaksut sun muut, ilman että olisi pitänyt hoitaa itse vielä loputkin ja miettiä, missä treenata yhdessä.

Työllistyin heti, koska minulla oli kokemusta monenlaisesta ohjaustyöstä, käynnissä olevat fysioterapeutin opinnot  sekä paperilla myös harjoitusasiakkaiden mainiot tulokset. Mikä tärkeintä – uskalsin hakea rohkeasti työtä! Tottakai se jännitti, sillä vastuuta rysähti selkään kertarysäyksellä, mutta omalla mukavuusalueella puuhastelu ei vie ketään eteenpäin.

Sain kuntokeskuksesta juuri sitä, mitä hainkin – kokemusta ja varmuutta. Oli turvallista ja mukavaa työskennellä, kun ympärillä oli kollegoita, joita konsultoida silloin, kun liikuttiin omalla epämukavuusalueella. Asiakkaan saattoi myös siirtää toiselle trainerille, jos tiesi, että tarvitaan  erilaista osaamista ja itse pääsi myös auttamaan muita omalla osaamisellaan. Jaoimme vastuuta ja tietoa keskenämme.

Minulla oli myös itselläni personal trainer, kuntosalivalmennus-osiomme kouluttaja, Timo Haikarainen. Oli todella tärkeää oman ammatillisuuden kehittymisen kannalta, että minua ohjasi kuntosalilla Timon kaltainen mentori. Timo jaksoi käydä todella huolellisesti läpi anatomiaa ja fysiologiaa ja jokainen treenikerta antoi hyviä vinkkejä sukanvarteen. Hänellä oli aina väitteidensä taustalla liikuntafysiologisia perusteita, eikä mikään perustunut mutuiluun tai ns. broscienseen. Ei tarvinnut kyseenalaistaa ja miettiä, että hetkonen, nyt ei kuulosta ihan oikealta…

www.th-valmennus.com
www.th-valmennus.com

Kuntokeskuksessa koin rasittavana sen, että asiakkaiden vaihtuvuus oli niin suurta ja asiakkaita oli todella paljon. Ei ollut mukavaa, että ei muistanut kaikkien asiakkaiden nimiä ja paperilta joutui lunttaamaan heidän tietojaan, että ei vain sekottaisi asiakkaita keskenään. Minulla oli myös ohjattavana ns. pakettiasiakkaita, joille kuului tietty määrä kertoja. En kokenut sitä kovin motivoivaksi, sillä aikaa asiakkaan kanssa oli melko vähän, eikä se mahdollistanut huolellista paneutumista ohjelmiin. Homma tuntui hieman liukuhihnatyöltä verrattuna siihen, millaista se oli esimerkiksi harjoitusasiakkaideni kanssa ollut. Minulle tuli myös niin mainio tilaisuus kokeilla siipiäni itsenäisenä personal trainerina, että en voinut olla tarttumatta siihen!

Osassa II käyn läpi omat munaukseni ja millaista työ käytännössä on. Onko se vain huikeita onnistumistarinoita toistensa perään, onnenkyyneliä ja jatkuvaa rahavirtaa?

Oletko sinä haaveillut personal trainerin työstä?

everfit

Täällä hyvinvoinnista, terveydestä, liikunnasta, omasta elämästään ja kaikkien asioiden ohi kirjoittelee henkilökohtainen valmentaja ja pian valmistuva fysioterapeutti. Olen elämäntapatunari ja huonolla huumorintajulla paiskattu savolaissyntyinen keskisuomalainen. Innokas treenaaja, turhan avoin hölösuu, vaimo ja amatöörikotipaakari. Blogi sai alkunsa, kun päätin muuttaa jahkailun tosiasiaksi ja lisätä kuntosalitreenilleen tavoitteen = pyllistelyn bikini fitness-lavoilla. Tästä blogista et kuitenkaan löydä mitään turhan glamoröösiä fitnesshuumaa, enemmänkin parsankatkuista puujalkavitseilyä ja mietteitäni kvanttimekaniikan suhteesta luumukiisseliin. Yhteistyökuvioita, palautetta, juttutoiveita ja vihapostia vastaanotan ilmomielin osoitteeseen: everfit( at) luukku.com.

4 vastausta artikkeliin “Ammattina personal trainer I”

  1. millasta palkkaa saa keskimäärin jo on kuntokeskuksessa pt?:) tai mitä jää käteen

    • Moikka! Tästä kirjoitan seuraavassa kirjoituksessa 🙂

  2. Todella kiinnostava ja perinpohjainen teksti. Saako Trainer4You:n opintoja varten tosiaan valtion takaamaa opintolainaa?

    • Kiva juttu, jos ei ollut turhanpäiväistä liirumlaarumia! Ja anteeksi heti harhaanjohto! Minähän siis opiskelin samaan aikaan ammattikorkeakoulussa, minkä vuoksi minulla oli mahdollisuus opintolainaan. Koulutuksiin ei valtiontakaamaa lainaa siis saa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta