Häästressiä? Ei kiitos.

Monelle häiden järjesteleminen on todella stressaavaa puuhaa. Kun tästä hc-vakiintumisesta oli ensimmäisen kerran julkisesti puhetta, alkoi heti se stressistä puhelu. Joko on häästressiä? Tulee stressaava vuosi! Kohta se häästressi alkaa! NYT STRESSATAAN! 

Apua! Ehkä se kohta iskee. Ehkä stressi on ihan nurkan takana, ajattelin.

Muutuinko sitten dietzillasta bridezillaksi sillä kertarytinällä? En. Eikä ainakaan vielä moista transformaatiota ole näkynyt. Rahkapurkinkannattajan sanoin, minusta tulee varmaan enemmänkin bridezombie, jos olen yhtään niin pihalla kuin dieettiaikana. Aivan hyvä. Sitten teema voikin vaihtua Halloween-tyyppiseksi elävien kuolleiden juhlaksi. Jos vielä sattuu joku ankea sadepäivä, niin avot! Meillähän on sitten über-trendikkäät teemahäät, eikä morsianta tarvitse edes ehostaa. Kakkukin saa olla vaikka hieman homeessa.

No joo. Toivotaan, että ihanasta vintage-teemasta ei tarvitse luopua. 20-luvun kieltolakiaikaa salakapakoineen.. Sitä luvassa. Ja paljon krumeluuria! Jee!

Suomen häämessut
Suomen häämessut

Palataanpa siihen häästressiin. Jos sitä on, niin miksi?

Kovat odotukset

Ymmärtäähän sen, että häiden halutaan olevan täydelliset. Onhan jokaisen pariutuvan toiveissa, että se on once in a lifetime-kokemus. Ja silloin päivän on oltava täydellinen ja mentävä juuri sen suunnitelman mukaan, jota morsian on laatinut siitä hetkestä alkaen, kun oppi kävelemään. Että ei sillä niin väliä, vaikka sulhoparka olisi jotain suunnitelmia päässään pyöritellyt. Naisilla taitaa olla häiden suhteen takataskussaan kulumaton veto-oikeuskortti, jota vilauttaa kun miehen ajatukset tulevien kekkereiden tyylistä eivät miellytä.

Meinasinhan toki itsekin saada hepulin, kun rahkapurkinkannattaja tuumi, että he pitävät bestmanien kanssa hääpalaverin. Siis ai miesten hääpalaveri? Härregyyd! Miestä hieman huvitti, että luulenko minä, että he alkavat siellä jotain kattauksia suunnittelemaan ja koristeita askartelemaan… Totta. Luultavasti eivät. Veikkaan, että he suunnittelevat minkä verran olutta ja makkaraa varaavat hääaattona tapahtuvaan juhlapaikan koristeluiltaan…

Raha

Erityispäivät voivat olla erityisen kalliita. Jos omien suunnitelmien tulee toteutua juuri eikä melkein ja unelmissa on hulppeat häät merenrannalla riippuliitoineen, saattaa pieni stressi hiipiä maksupoliittisessa muodossa. Millä kustantaa överit unelmat ja kaupungin hulppein pitopalvelu sekä kuumailmapallokyydistykset?

On oltava realistinen. Kaikilla vain ei ole varaa luksushäihin. Kannattaa siis laskea, minkä verran häihin voi irrottaa kahisevaa ja suunnitella häät sen mukaan. Budjetti ja säästöt pitävät rahahuolet tiessään.

Kiire

Ihan varmasti stressaa, jos jättää kaiken viime tinkaan aina pitopalvelusta lähtien. Hommat hoitoon mahdollisimman ajoissa, niin voit nukkua yösi hyvin.

Huolellinen suunnittelu siis kannattaa. Asiat paperille ja esivalmistelut käyntiin. Vuotta aiemmin varaa hääpaikan ja pitopalvelun. Vaikka sen kuvaajan ja musisoijatkin. Siinä on jo hyvä paketti kasassa ja loppuvuoden voi haihatella kevyin mielin. Ainakin melko lähelle häitä. Jos jättää kaiken viime tippaan ja yrittää itse vielä siinä kiireessä askarrella kaiken, niin en yhtään ihmettele, jos morsiusparilla ei ole enää hiuksia päässä. Ei siis turhaa stressiä ja kiireen lietsontaa. Sellainen hosuminen syö tehokkaasti koko hääpuuhan mielekkyyttä. Ei ole kenellekään kovin mukavaa, että stressaava morsio kaakattaa jo vuotta aiemmin kovasta stressistä. Eli häitä ei saisi ottaa myöskään turhan vakavasti. Tosissaan, mutta ei vakavasti.

Sama pätee itse hääpäivään. Jos ajattelee, että asioiden pitää tapahtua minuuttiaikataululla ja juuri suunnitelmien mukaan, on ehkä hieman vaikeaa rentoutua nauttimaan päivästä.

Minulle häiden suunnittelu on ollut tähän asti pelkkää terapiaa. Olen toki aika nauttinut juhlien järjestämisestä ja vieraiden kestitsemisestä. Niin ja sisustamisesta. Häissähän saa tavallaan ynnättyä nämä kaikki huvitukset!

Ja kun elämä on muuten tuppaa olemaan sellaista hektistä suorittamista, tuntuu aika mukavalta ja mieltä rauhoittavalta istua tietokoneen ääressä,tutkailla oikeanvärisiä paperipillejä ja selata toinen toistaan runsaampia koristuksia rönsyileviä sivuja. Kuka nyt voisi vastustaa nettishoppailua!

Suomen häämessut
Suomen häämessut

Häästressin on pitänyt poissa sekä rento fiilikseni itse juhlaa kohtaan, että hyvät alkuvalmistelut. Isot linjat ovat jo kunnossa:

On:

– budjetti

– vieraslista ja alustava istumajärjestys

– hääpaikka

– pitopalvelu ja menu

– vihkisormus

– valokuvaaja

– musiikki

Toki se to do-lista on vielä varsin pitkä, mutta tässä on kevättä vielä kuinka.

Vielä pitäisi kalastaa joku meidät vihkimään sinne omenapuun alle, tilata kaikki koristehärvelit, postittaa kutsut. Hankkia juomat ja jotain päällepantavaakin sekä tuolle sulholle, että minulle ja ja ja… Hoitaa kaikki käytännön järjestelyt sukunimihommeleiden sun muiden kanssa.

Mutta ei tässä hätiä mitiä. Hääpäivän look on jo selvillä sekin. Kisalookin kanssa avustanut salon GLOW laittanee minut kuntoon tänäkin vuonna. Vähän rusketusta, tuuheat ripset ja tukka ojennukseen. Ja Studio 71 ihana Sari saa taas loihtia jotain nättiä kynsiin. Olen hyvissä käsissä! Meikin aion laittaa itse. Ja ehkä jopa sen kampauksenkin. Katsotaan !

Häämekon löytämisestä voisi varmasti tehdä maailman suurimman stressinumeron, mutta nääääh, en sitäkään nyt niin jaksa. Mekon ei tarvitse olla mikään maailman laadukkain uniikki Vera Wang. Tärkeintä on malli ja leikkaus. Mekko on kyllä jo valittuna, mutta vielä äpylöin, mistä sen oikein hankin. Mutta vaikka olisi miten special day, en maksa mekosta tuhansia enkä maksa myöskään vuokrapuvusta samaa hintaa kuin siitä, että hilaan kotiin ihan oman mekon. Niillä kriteereillä eteenpäin! Haluan kuitenkin vielä tsekata tarjonnan tulevana viikonloppuna, kun täällä kotikaupungissa järjestetään Suomen häämessut. Eihän sitä tiedä vielä mitä hienouksia sieltä löytyy.

10402982_629335407179880_7686919367278013657_n

Olen menossa kaasoporukan kanssa sinne kälättämään ja hakemaan pientä hääfiilistä. Ehkä jotain uusia ideoitakin tarttuu matkaan, vaikka minusta kyllä tuntuu siltä, että koko kupletti on jo mielessäni hyvin valmiina. Tiedän todella tarkkaan, mitä haluan ja mitä en, kuten hirveimmät häät-postaus ehkä antoikin jo ymmärtää.

Varmasti se häästressi tai jännistys iskee, kun häät lähenevät ja hommat pitää todella laittaa käytäntöön. Mutta siihen asti pidän häitä sellaisena mukavana harrastuksena, jonka parissa puuhastella ja rentoutua vapaa-aikana. No stress!

Jos tulevana lauantaina on vielä auki, mitä tehdä, niin ei kun vaan häämessuille kiertelemään! Näytteilleasettajia oli aikamoisen pitkä lista. Innolla odotan! Raporttia toki seuraa.

PS. Tsekkaahan Suomen häämessujen Facebook-sivut, jos olet lippuja vailla! Siellä on vielä arvontoja, joista voi vielä voittaa liput itselle ja sille innokkaalle tulevalle sulholle, joka ei keksi parempaa puuhaa lauantaina, kun koluta häämessuja! 😉

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja samppanjan ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot eveliinarau(at)gmail.com

4 vastausta artikkeliin “Häästressiä? Ei kiitos.”

  1. Meillä on ”the day” heinäkuussa ja (vielä) en ole kovin paljon stressannut. Hoidettuna on aika samat jutut kuin teillä: budjetti, kirkko, juhlapaikka, morsiuspuku, vihkisormus, kampaus ja meikki, valokuvaaja, musiikki, tanssikurssi. Kaasot ja bestmanit on valittu. Tarjoilua ja koristeluja on mietitty alustavasti, samoin ohjelmaa. Lisäksi päätettiin että emme ala väkertämään mitään kovin suuritöisiä koristeita, vaikka kaikki mahdollinen onkin tarkoitus tehdä itse. Täytyy myöntää ettei ole päivää etten miettisi tai hoitaisi jotain häihin liittyvää asiaa. Ehkä se stressi vielä häiden lähetessä iskee, positiivista sinänsä että siihen on reilut viisi kuukautta aikaa enkä ole vielä hermoraunio.

    • Hyvä että ei stressiä! Nimenomaan kun on homma järjestyksessä alusta asti, niin mitäs sitä stressaamaan. Mutta eiköhän se pikku stressi vielä hiivi… 😉

  2. Vinkki hääpukuun: ihana Iina Ateljee Iinasta loihti mulle mittojen mukaan tehdyn unelmien hääpuvun Jyväskylässä. Sen sai erittäin kohtuulliseen hintaan vuokrattua, koska en halunnut sitä itselleni häiden jälkeen kaappiin roikkumaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta