”Onneks vähän helpottaa, et on tää henkinen prosessi menossa”

Olen nyt mielenkiinnosta seurannut painoa eilen ja tänään, kun toissapäivänä nappasin kevään huippulukemat. Eikä nyt todellakaan mikään korkea lukema ollut se, vaan erittäin hyvä, mutta viime puntaroinnista, eli 9 viiikon takaisesta 1,7kg kohonnut. (Siis iik joo, paniikin paikka kun yhdessä päivässä voi tulla tuon verran..) Ja kun muuten vaaka on näyttänyt koko kevään tasaisesti samoja lukemia joka kerta, kun sinne on erehtynyt, niin täytyy sanoa, että yllättihän se ja sai pään heti raksuttelemaan, että mitäs mitäs!

No. Eilen paino oli tippunut 600g. Ja tänään kömpiessäni puntarille, sain todeta että liki 1,5kg oli parissa päivässä kadonnut. Että se siitä lihomisesta, lihasten kasvusta sun muusta. Ei sinne kroppaan ole tainnut mitään muuta kertyä edelleenkään, kuin ihan vain nestettä.  Ei edes pientä muskeligrammaa, ellei oikein optimistisesti toiveajattele. 😀 Tilannetta kuvaa hyvin Kumman Kaa-sarjan kohtaus, jossa Ellu tilittää Annelle, että on rakastunut Vesaan ja sitten: ”Enhän mä mitään Vesaan oo rakastunut, mulla alko menkat!” Vähän sama tilanne, I feel you Ellu. Ja vatsakin on nyt alkanut toimia normaalisti, jos vain pysyn erossa tietyistä ruoka-aineista. Niistä kohta lisää, jahka vielä kaakatan hieman tästä perusnaisellisesta iiknytmäoonlihonut-hepuloinnista, joka liki otti vallan ennen kuin asioiden oikea tola paljastui.

IMG_0363[1]
Aaamumaha.

Niin että kannattaako siellä puntarilla käydä? Kannattaako miettiä painoa? Varsinkin kun (kaukaisissa) haaveissa on kehittyä, pääfocus on terveellisessä elämässä ja tiedän tasan tarkkaan, etten voi omalla ruokavaliollani ja tällä treenin määrällä kerätä kilotolkulla laardia? No ei kannata. Ja siksi olenkin siellä puntarilla käynyt viime syksyn jälkeen vain muutamia kertoja. Mutta olen jonkin sortin puupää. Kun osaisikin olla valmentaja myös itselleen.

En usko, että muuten tässä olisi mitään stressiä noiden painolukemien saati mittojen kanssa, mutta tosiaan kun ne häät. Niin kai olen maininnut häät? No mainitsenko vielä kerran että häät? Viiden viikon päästä hääthääthääthäät. Niin. Iik. Ja katsokaas kun mekkoani kavennetaan ompelijalla ihan täyttä häkää. En ole nyt moneen viikkoon päässyt mekkoa hipelöimään ja testailemaan, niin tokihan painajaisiin väkisinkin änkee tilanne, jossa mekko ei mahdukaan enää päälle. Kun en enää muista, miten kunnianhimoisesti vaadin koltun uumaa kuromaan kireämmäksi. Nyt on siis pidettävä vyötärö kurissa ja jäätelöt minimissä tai sitten joudun oikeasti töröttämään sinne vihki”alttarille” jossain Nanson lerppupaitulissa.

IMG_0353[1]

Mutta niin se maha!! Se alkaa voida jo kohtuullisen hyvin. Mutta itsestään tilanne ei rauhoittunut. Jätin kokeilumielessä pois maitotuotteet ja viljat ovatkin olleet ruokavaliostani poissa/minimissä jo pidemmän aikaa, Olen yrittänyt selvittää, kumpi oireita aiheuttaa, vai molemmat. Vai kiukutteleeko vatsa nyt muuten vain. Mutta nyt on pari viikkoa kestänyt turvotus, täysi olo, kipuilu sun muu poissa kun heivasin nuo tuotteet kokonaan pois. Vatsani oli viime viikonloppuna niin huonossa jamassa, ettei se sulattanut kokolihapihviä, vaan palautti kalliin naudan sisäfileen takaisin yläkautta. Kahdesti. Sen jälkeen homma alkoikin taas rullaamaan. Apteekista kahmin kaikkea mahdollista vatsaa avustamaan ja olen nyt syönyt isompien aterioiden yhteydessä entsyymejä, jotka auttavat vatsaa toimimaan. Eilen söin muutaman ruisleivän MURUSEN ja nimenomaan murusen, kokonaispaino varmasti alle puoli grammaa. Ja se oli VIRHE. Meni alle 10 min ja vatsa alkoi huutaa. Alkoi jäätävä korvennus ja sitten olikin aika viihtyä oman kodin saniteettitiloissa. Ah. Kylmä hiki ja huono olo ja möyrivä vatsa rienasivat sen jälkeen vielä pari tuntia. Ai kun kiva.

On ollut aika kova paikka olla nimenomaan maidottomalla ruokavaliolla. Melko pyllystä hei.  Täysi viljattomuuskin olisi ihan kauheaa, minusta kun on joskus ihanaa herkutella sämpylöillä ja rakastan karjalanpiirakoita ja ruisleipää. Mutta I can manage. Jos on pakko, Vaan vieläkin enemmän rakastan rahkaa ja maustamatonta jogurttia! Sunnuntaina ajattelin uskaltautua testaamaan, kestääkö vatsa laktoositonta rahkaa. Mutta nyt en uskalla tehdä mitään muutoksia, viikonloppuna kun piipahdamme pikaisesti Tallinnassa ja saattaisi olla tunnelman kannalta hieman harmillista, jos ripuloisin housuun keskellä Vanhaa kaupunkia.

Mutta että tällasia. Treenit ovat menneet hyvin ja tänään menen vielä antamaan pakaroille kyytiä, ennen kuin istahdan autonpenkille ja suuntaan kohti Helsinkiä ystäväni luo yökylään. Aaamulla sitten herra Rahkapurkinkannattelijan kanssa Tallinnaan. Mukava viikonloppu tulossa. Jos vain ensin saan tämän päiväisen tenttiurakan läpi. Opintojeni viimeisen teoriaosuuden kolmesta tentistä kaksi meni läpi, mutta yksi ei aivan tyhmän virheen takia. Nyt pitäisi varmasti olla paniikkikertaamassa, eikä jorisemassa blogiin omista eritteistään, mutta minkäs teet. Tuntuu, että pää on jo ihan kyllästetty koko aiheella, mutta niin vain silti viime tentissä tein virheen vastatessani toiseen kysymykseen. Pidän peukkuja, että opettajatkin ovat jo niin lomafiiliksissä, että ovat tehneet jonkun superhelpon tentin, jossa pitää vain laskea helppoja yhteenlaskutehtäviä tyyliin:  Matilla ja Maijalla on yhtä monta tikkukaramellia. Maija syö viidestä tikkukaramellista kaksi. Monta tikkukaramellia Maijalle jää? Entä montako tikkukaramellia Matilla on, jos Matti ei syö omistaan yhtään?

No niin, nyt paluu lukupuuhiin. Onneksi terassille paistaa aurinko!! Toivottakaa onnea, että nyt menee homma nappiin ja saan kuunnella sen perkuleen suvivirsijollotuksen ja syödä jäätelön ja huiputtaa itseäni, että olen muka kesälomalla, vaikka en oo!

IMG_0364[1]

IMG_4719[1]
Kynnet Studio 71, Sari

Mutta hei aijoo! Maidoton ja oikeasti jäätelöt ja kaikki valmissorbetit hakkaava herkku. Believe me. En ole yleensä mikään terveysvaihtoehdoista villiintynyt kokkailija, mutta tää on vaan jotain namia. Tästä tulee todella raikasta, koska ei ole heraa tai avokadoa mukana. Mutta jos haluaa enemmän proteiinia ja rasvaa ja syödä välipalana, niin sitten kannattanee lisäillä. Itse en viitsinyt laittaa enempää valkuaisia, ettei maistu läpi. Tällaisenaan  kelpaa hyvin vaikka jälkiruoaksi tai jätskin korvikkeeksi.

IMG_0317[1]

100g kooskos-riisijuoma

100g jäädytetty banaani

1-2 valkuaista

50g marjat

100g sokeritonta mehukeittoa

(+ hieman karppisokeria, luomubourbon-vaniljaa/vaniljalla maustettua steviaa)

vaniljastevia (1)

–> kaikki blenderiin ja vruuuummmmmmmmm!!

157kcal / 25g hh / 8,6g p / 1,4g r

 

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja samppanjan ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot eveliinarau(at)gmail.com

4 vastausta artikkeliin “”Onneks vähän helpottaa, et on tää henkinen prosessi menossa””

 1. HEips! Tuli noista sun vatsaongelmista mieleen, että onko sulta tutkittu esim keliakiaa? Apteekistakin saa nykyisin kotitestejä, joilla sen voi testata. Kuulostaa ikäviltä nuo vaivat, itsellä lähinnä turvotus on se pahin. Maha pamahtaa palloksi kesken päivää niin kuin ois 30viikolla raskaana ja kipu on ihan hirveä 🙁

  • Moikka Sari! I feel you. Minulla tuo raskausmaha tulee monesti iltaisin ja ah sitä korvennusta. Keliakiaa tutkittiin about 5 votta sitten samanmoisten vatsaoireiden vuoksi. Ei kuitenkaan ollut mitään. Puheeksi jäi että tehtäisiin tähystys, mutta lipesin paikalta. 😀 Olin silloin testimielessä gluteenittomalla, jonka jälkeen aloin pikkuhiljaa viljoja syömään uudelleen. Välillä olen voinut puputtaa niitä melko ongelmitta, mutta sitten tulee kausia kun ei vain siedä mitään. Ja silloin kun vatsa on tuollainen, en uskalla syödä edes täysjyväriisiä, kun vatsa saa siitäkin hepulin! Ajattelin nyt kyllä hakeutua lääkäriin, en muista että olisi näin kauan kestäneitä oireita ollut. Todellakin kyllä tehneet elämästä hivenen kurjaa. Onneksi turvotus on nyt poissa!!

 2. Heippa! Oletko kokeillut FODMAP ruokavaliota? Se on ärtyneelle paksusuolelle 😀 kannattaa kokeilla, itselleni on tuonnut apua jonkin verran 🙂 tosin tässä ruokavaliossa sallitaan laktoosittomat maitotuotteet, jotka nekään ei itselleni käy ( maitoallergian vuoksi) mutta muuten olen kokenut hyväksi!
  Ihan mielenkiinnosta, etkö käytä siis mitään viljatuotteita nyt? Millä korvaat ne? Itse en kyllä selviäis ilman gluteenitonta pastaa ym 😀
  Mutta suosittelen kyllä ehdottomasti lääkäriin menoa ja sitä tähystystä! Vaikka se onkin kamalaa! Vaadi kunnon lääkkeet alle niin menee mukavammin 🙂

  • Moikka Jenni! Jaksoin ehkä päivän ajan kokeilla. 😀 Tuttua asiaa on kyllä, mutta on kyllä itselleni aika vaikea ruokavalio. Rakastan omenaa, papuja, sipulia, kaaleja, parsaa, sieniä, pähkinöitä… Ja toki makeutettuja ja hiilihapollisia tuotteita menee myös.
   Gluteenittomuus onnistuu melko helposti, enkä ole kaivannut arjessani korvikkeita. En ole muutenkaan pastan ystävä. Syön riisiä, bataattia, perunaa, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Psylliumia kuitulisänä. Niillä pärjäillyt. Jos sitten tehnyt jotain mieli, gluteenittomia jauhoseoksia yms käyttänyt ja gluteenittomia kaurahiutaleita. Ja tosiaan välillä tulee viljatuotteita syötyä, mutta arkiruokailussa pidän ne poissa, kun vatsa selkeästi oirehtii. Tärvelen sitten hyvinvoivan suoliston toisinaan viikonloppuisin. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta