Vinkit (henkisesti) kevyempään juhannukseen !

Noniin, juhannus tulee, satoi taikka paistoi! Monilla on ohjelmassa varmaan pertsasti mökkeilyä. Toisilla kaupunkioleilua.  Jotkut ovat töissä… Toiset treenailevat varmaan sata lasissa. Kuka puuhaa mitkin. Varmaa on kuitenkin se, että yleisesti suomalaiseen juhannukseen kuuluvat hyvät pöperöt. Ja usein jonkinlainen iloliemikin on must. Ja seurakin ihan kiva plus, mutta ei niin välttämättömyys, jos edessä on paketti hiilloskyrsää ja palanpainikkeena nallea.

IMG_0552[1]

Mutta voi ei. Kaikki on nyt pilalla! Juhannuksen mokoma tosiaan hiipi taas salakavalasti eteen. Ja painoa pitäisi pudottaa. No voi hitsin hitsi tää juhannus. Himputti. Mitenköhän sitä tekis vai tekiskö mitenkään vai tekiskohän miten? Hmmm. Ehkä ei kannata yrittää koko painonpudotushommaa. Jos nyt kuitenkin skarpataan koko juhannuksen ajan, eikä syödä mitään ennen klo 16 ja lantrataan viinit kraanavedellä, ettei tulis niin paljon kaloreita. Ja letulle vähän sokeritonta esanssimansikkasiirappiliruketta. Ai että, tosi hyvä plääni.

Mutta sitten joku mökkinaapurinmäntti tuo jotain ihania keksejä, eikä niitä voi olla syömättä. Ja kun nyt tuli syötyä parit keksit,niin kai se on sitten ihan sama syödä kaikkea muutakin. Ja eiköhän homma karkaa älyttömäksi ahminnaksi ja sitten maanantaina käydään ostamassa Detoxit ja Cambridget ja aloitetaan uusi elämä. Taas. Kaksi viikkoa heinäkuuhun. Kyllähän vielä ehtii kesäkuntoon, jos saa esim ensimmäisellä viikolla 3 kg nesteitä pois!

IMG_8419[1]

Juhannukset, joulut, vaput, pääsiäiset ynnä muut juhlapyhät tulevat joka vuosi, Ihan varmasti tulevat. Niiden välissä on viikko- ja kuukausitolkulla aikaa noudattaa tolkullista elämää, mitä tulee ruokavalioon ja treeniin, mutta silti paineet kulminoituvat aina tässä pyhien tienoolla. Miksi ihmeessä sitten aletaan stressaamaan siitä, että tarjolla on kaloripitoisia herkkuja, jos koko muukin vuosi vedetään vähän miten sattuu? Ihan kuin nyt enää sillä yhdellä viikonlopulla saataisiin mittavia tuhoja aikaan. Miksi ottaa hirveät paineet juuri nyt? Miksi ei vaikka viikko sitten?

Ihan kuin olisin joulujen, juhannusten ja Vesa Keskisen syntymäpäivän vika, että ruokavalio on huono. Ihan kuin onnistunut painonpudotus olisi näistä muutamista iloisista juhlatapauksista kiinni.

Nyt ihan oikeasti, relax. Joko syöt herkkuja hyvällä omallatunnolla tai sitten pitäydyt ruokavaliossasi narisematta ja siinä se. Voit itse valita. Mutta ei kannata noudattaa ruokavaliota jos se tarkoittaa sitä, että istut naama happamana ja suupielet väpättäen, kun muut syövät vieressä raparperipiirakkaa ja vaniljakastiketta. Ja sitten kirotaan että se on nyt pilalla tämä juhannus ja riitaudutaan miehen kanssa, kun mokoma kehtasi syödä makkaraa iltapalalla, eikä antanut sinun nuolla sinappisia makkarapapereita.  Ei myöskään kannata ahtaa herkkuövereitä ja samalla soimata itseään ja harmitella kun tuli syötyä. Teitpä mitä teit, tiedosta valintasi ja omat tavoitteesi! Jos homma on arkisin balanssissa, voit aivan hyvin vedellä silloin tällöin mitä mieli tekee, eikä vaaka keinauta lukemia sinne tai tänne. Voit aivan hyvin jatkaa samaan malliin juhannuksena, kuin olet tähänkin mennessä jatkanut ja ahtaa herkkuja napaan entiseen malliin. Tai voit tehdä muutoksen ja päättää, että tämä juhannus on erilainen ja ensi askel uudenlaiseen elämään ja kohtuullisuuteen.

paita

Siispä hyvää juhannusta! Omat tavoitteet, toiveet ja arvot mielessä, niin ei varmasti ole kurjaa kenelläkään.

polttari

Mitenkäs oma juhannukseni sujuu?

Huomenna aamulenkille naapurin fitnessmimmeron kanssa ja siitä sitten lyhyeen työvuoroon kaupustelemaan juhannusökymöölejä mattimyöhäisemmille juhannusvalmistautujille. Sitten valkosuklaa-raparperi-juustokakun kera mieheni vanhempien luokse nauttimaan ruoasta, juomasta ja hyvästä seurasta. Ja kälisemään anopin kanssa hääasioita kun miehet naukkailevat brandya.

No hertzyygel nainen, 2 viikon päästä häät ja sinä aiot olla kuin syöttöporsas!

Niin minä vähän ajattelin. Ruokavalion siistiminen ja aerobisten lisääminen humauttivat näköjään senttejä kehosta odotettua roimemmin ja häämekkoni oli  kiristämisen jälkeenkin liian suuri. Ilmeisesti on siis pienen hääbulkin paikka, että keskiviikon uudessa sovituksessa kolttu olisi passeli….

Häiden jälkeen tämä lättänöitynyt perä saa kyllä kyytiä!

muu

 

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja samppanjan ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot eveliinarau(at)gmail.com

5 vastausta artikkeliin “Vinkit (henkisesti) kevyempään juhannukseen !”

 1. Moi!
  Tätä juuri tänään mietin, että mitenköhän on juhannuksen vetäis.
  Juhannus ei käynyt mielessäkään kun pidin viikko sitten herkkupäivän. Fiksu ois säästänyt sen juhannukseen…
  Minäkin menen aamulla töihin vielä muutamaksi tunniksi, mutta sitten suunnataan miehen sisarusten kanssa mökille. Siellä odottaa kälyn valmistama juhannusateria jälkkäreineen. Ja iltasella tekee kuitenkin mieli herkkuja, kun kaikki muutkin niitä syö.
  Olen tullut siihen tulokseen että syön järkevästi mökille menoon asti. Siellä syön ihan mitä haluan ja niin paljon kuin haluan. Lauantaina palaan taas ruotuun aamupalasta alkaen.
  Mutta ajattelin tehdä taktisen vedon ja ostaa pienen juustonaksupussin ja jonkun hillityn kokoisen karkkipussin, ja tarjota niistä muillekin, niin ne loppuu aikaisemmin, enkä syö kaikkea yksin. 😀

  Ihanaa juhannusta teille Eve! 🙂

  • Voi kivaa kun olet käynyt kommentoimassa! Hyviä mietteitä, hyviä mietteitä! Toivottavasti oli ihana juhannus siellä. <3

 2. Kuinkas se juhannus sitten meni?

  Mun suunnitelma toimi! 🙂 Herkuttelin maltillisesti ja juhannuspäivän aamuna tehtiin kälyn kanssa mökin pihassa tunnin treeni. 🙂
  Täällä Oulun kupeessa oli meleko hyvä sääkin. Vain juhannusaaton iltana satoi jonkin aikaa, eikä silloinkaan kovin paljon.

  • Jes, hyvä Tytti! Suunnitelma vaikuttikin aika hyvältä! Itsekään en ihan älyttömiä övereitä syönyt. Jos juustokakkuövereitä ei lasketa. 😀 Mutta vatsasta päätellen olisi voinut luulla, että olisi ollut joku viikon mittainen tankkas. Yh. Ei nimittäin tullut juuri laktoosia ja gluteenia välteltyä. Nyt saanut taas vatsahapontasaajien ja maitohappobakteerien kanssa frendata!
   Meillä oli mainio juhannuspäivän sää, eikä aattonakaan tarvinnut koko päivää sisällä kököttää!

 3. Joo, se on kolmen päivän turvotus kun syö kaikkia herkkuja niin että napa ruskaa! 🙂 Mutta kyllä se välillä pittää, että jaksaa taas syödä salaattia. 🙂

  Mä nyt valmistuin koulusta, niin nyt ehtii dieetata ja lukea blogeja. 😀 Teen kesän ajan töitä 15h/vko sopparilla, niin saa huilata kunnolla. Täys 4vko kesälomakin mulla on! 8)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta