Sokeriton, gluteeniton ja jopa maidoton kakku. Voiko se olla hyvää?

image

Kaakkua kaakkua! Koska on ihan täysi mahdottomuus olla vain jouten, piti mökille keksiä jotain mukavaa puuhaa. Ja mikä olisikaan terapeuttisempaa kuin leipominen! Yleensä alan leipomisinnossani vääntämään korvapuusteja, mutta nyt mieltä ovat kutkutelleet erilaiset gluteenittomat ja sokerittomat versiot klassikkoherkuista, kuten porkkanakakusta. Pitkään nikottelin tätä uutta trendiä vastaan, koska leivonnaisissa pitää olla sokerit ja voit ja kunnon mahan pinkeäksi turvottavat vehnäjauhot tai se ei ole leipomista ensinkään. Mutta hulluhan olisin, ellen olisi kiinnostunut kokeilemaan jotain muita raaka-aineita! Ja kun pyrin normaaliarjessani välttelemään sokeria, miksi en sitä tekisi leivonnassakin! Sitten voisin itsekin mutustella tekeleitäni, enkä vain kuola valuen seurata sivusta kun herkut uppoavat muiden kitaan. Ja kun aina löytyy niitä syöjiä, jotka ovat maidottomia ja gluteenittomia tai vähärasvaisella tai vähähiilihydraattisella tai ties millä ruokavaliolla, niin onhan se ihan mukavaa, että osaa leipoa muutakin kuin juustokakkuja ja korvapuusteja.  Joten tuumasta siis toimeen ja kakkua väkertämään! Harjoitus tekee mestarin, eikö?

Ideani kakun suhteen oli käyttää mantelijauhoa, kookoskermaa, porkkanaa, appelsiinia, kardemummaa ja kanelia. Tietenkin kananmunan sun muun ohessa. Muuta ideaa ei sitten ollutkaan. Päätin kertaalleen, että teen oikein mehevän porkkanakakun, mutta lopulta sinne taikinalääryyn sotkeutui yhtä sun toista sen porkkanan lisäksi.

Taikinan valmistusprosessissa kuultuja kommentteja puolisolta: ”Miksi se on tommosta?” ”Vähän kyllä outoa…” ”Niin miks tää ei voi olla tavallista?” ”No voi tästä tavallaan tulla hyvääkin.”

Mitä sinne taikinaan sitten meni?

4 munaa

reilu läjä karppisokeria

100g mantelijauhoa

kookosöljyä/ sulatettua voita (käytin voita)

kookoskermaa/ mantelimaito tms/ kuohukerma tai turkkilainen jogurtti (käytin jogurttia)

suolaa

ruokasoodaa

kardemummaa

kanelia

inkivääriä

2dl porkkanaraastetta

(1 banaani)

Munat ja sokeri vaahdoksi! Sinne sekaan sitten vuorotellen yhteen sotketut kuiva-aineet, rasva ja kerma tai notkistettu jogurtti. Banaani pilkottuna ja pari surausta tehosekoittimella, että muussaantuu. Lopuksi puulastalla porkkanaraaste joukkoon ja taikina piirakkavuokaan. Paisto 200 asteessa n. 30min. Yöksi kelmun alle ja seuraavana päivänä yön ajan maustunutta kuorrutetta päälle. Niin ja se kuorrute! Maidottoman version voi tehdä kookoskermasta. Vatkataan ja lisätään sekaan hieman karppisokeria tms,  appelsiininkuorta ja appelsiinimehua. Jos maitotuotteita ei tarvitse vältellä, voi päälle tehdä kuorrutteen tuorejuuston ja turkkilaisen jogurtin sekoituksesta. Vähän taas sitä makeutta ja reilusti appelsiinia, niin hyvä tulee!

Itse lisäsin taikinaan yhden banaanin, koska taikinan maku kaipasi lisää täyteläisyyttä. Mutta se osoittautui virheeksi, sillä kakku maistui lopulta ihan banaanikakulta, ei suinkaan porkkanakakulta. Ei silti huono näinkään! Jos tykkää banaanikakusta. Minä olisin voinut ahmia useammankin palasen. Kakku oli kosteaa ja mehevää, mutta ei järin tuhtia. Makeutta olisi saanut olla enemmän, se olisi voimistanut makuja ja tehnyt kakusta maistuvamman. Täyteläisempää makua jäi hieman kaipaamaan. Kookosöljy olisi sikäli ollut oiva valinta, että se olisi tuonut rasvaisuutta ja kookoksenmakua. Mutta olisiko kakku ollut sitten hieman turhan trooppinen? Mene ja tiedä.

Oikein hauska kakkutesti oli tämä ja maistelijaraatikaan ei kakkua lytännyt. Se sai jopa kommentin: ”Ei tämä huonoa ole!” Tuomas jopa näytti peukkua ja söi kakkua silmät kiinni nyökytellen… Lisättyään siihen ensin lusikallisen sokeria! 😀image

Tein päällisen turkkilaisen jogurtin ja tuorejuuston sekoituksesta, koska ajattelin sen uppoavan maistelijoihin kookoskermaa paremmin. Kuorrute saikin erinomaiset arviot pirtsakasta kirpeydestään. Ja myönnän itsekin nuolleeni nuolijan melko perusteellisesti. Ilman sitä kakku ei juuri maistunut.

Kakun hyvät puolet

 • ei tule ähky/äklö olo
 • ei vehnää tai sokeria
 • paljon makuja
 • kostea
 • hyvä päällinen – raikas ja maistuva

Kakun huonot puolet

 • makeutta ei tarpeeksi : yksi pala ei vie herkkunälkää
 • mausteet sekoittuneet huonosti – välillä paijon makua, välillä vetinen
 • maku ei ole niin tuhti kuin kalorimäärä

Ensi kerralla enemmän porkkanaa, ei banaania, makeutukseen hunajaa ja pohjaan kookosöljyä ja pähkinää. Kehittely jatkukoon!! Jospa sitten teen päällisenkin kookoskermasta.

Ehkä minustakin kuoriutuu vielä kelpo gluteenittomien, sokerittomien ja kaikettomien leivonnaisten Sikke Sumari. Oli miten oli, kyllä voin silti suositella! Jos ei ole kovin imelän ystävä, eikä halua käyttää sokeria tai vehnäjauhoja, voi tämä olla oikein passeli valinta kahvipöytään.

image

 

 

 

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja samppanjan ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot eveliinarau(at)gmail.com

6 vastausta artikkeliin “Sokeriton, gluteeniton ja jopa maidoton kakku. Voiko se olla hyvää?”

 1. Hei tuli mieleeni mun luottoporkkanakakkureseptistä, jossa laitetaan ananasmurskaa porkkanan lisäksi taikinaan, että se vois banaanin sijaan toimia tässäkin ! Tuo ainakin kosteutta taikinaan. Täytyy itsekin testata… Tähän mennessä kaikki terveelliset leivonnaiset ok menneet roskiin kun tullut vaan paha mieli ja huijattu olo 😀

  • Hei totta, ananasmurska! Ihan huippuidea! Kiitos tästä. Testataan ensi kerralla! Ja tiedän, mitä tarkoitat tuolla huijatulla ololla 😀 Herkun pitää maistua herkulta! Mieluummin vaikka ällöolo!

 2. Ite käytän kookosöljyä leivonnassa, eikä se tuo leivoksiin ”trooppista” makua. Eikä se kookoksenkaan maku tule liiaksi esiin. Suosittelen ainakin kokeilemaan 🙂

  • Juu näin varmasti on! Itse ostin eilen uuden purnukan täältä Suomesta, kun Thaimaasta tuodut loppuivat. Niistä tuli jopa leivonnaisiin tosi voimakkaan, paahteinen kookoksen maku, mutta nyt kun ostin marketista jonkun peruspurnukan, yllätyin kovasti miten valju ja vetinen oli maku! 😀 Surutta siis uskaltaa tunkea tätä mihin vaan.

  • Karppisokeri, eli tuo erytritoli mitä käytin on itseasiassa poikkeus sokerialkoholeista. Se ei sisällä lainkaan energiaa eikä vaikuta verensokeriin. On siis aivan varteenotettava vaihtoehto myös diabeetikolle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta