”Kaikki hauska on hyvää vatsalle!”

Vaikka Muumit tietävätkin kaikesta muunmuassa kaiken ja luen Muumilaakson asukkien seikkailuja kuin Raamattua, ovat Muumit (Tove) väärässä ainakin yhdessä asiassa. ”Kaikki hauska on hyvää vatsalle!” Jos ylimalkaisesti vilkaisee tuota elämänviisautta, voi nyökytellä hyväksyvästi. Stressittömyys on hyvästä vatsalle. Luumut ovat hyvästä vatsalle. Antti Holman Kauheimmat runot: erittäin hyvää vatsalle, koska naurattaa paljon. Mutta silti tuo logiikka ontuu. En tiedä teistä, mutta minusta on hirmuisen hauskaa myös herkutella ja juoda viiniäkin silloin tällöin. (Kuten ehkä olette jo todenneet.) Ja kun kirjoitan herkuttelusta, tarkoitan todellakin niitä rasvaisia cheddarkimpaleita, muhkeita sämpylöitä, kilokaupalla ahmittuja hedelmiä, jäätelöä, karkkeja ja pizzaa. Mmmm! Kyllä. Pidän myös ns. roskaruoasta ja niistä höttöhiilareista. Myönnän syntini. Mutta sellainen syntinen höttöhiilareiden hamuaminen on muuten jotain sellaista hauskaa, mikä ei ole hyväksi vatsalle. Ei sitten ollenkaan.

IMG_1654[1]
Häämatkan lahja. Ei voisi parempaa olla <3

(Mistä minä sen tiedän! Eiväthän fitnessbloggaajat voi syödä mitään muuta kuin valkuaisia, jos totta puhutaan. Me vain yritämme olla kuin muut ja siksi joskus mainitsemme blogeissamme jäätelöt sun muut kauheudet, mitä rahvas syö. Olen vain kuullut isoilta pojilta, että ripuli saattaa saada vatsan soimaan, jos kovasti voilla leivottuja croissantteja ahmii. Että ihan kuulopuheita…)

IMG_2211[1]

No niin. Häämatkalla tuli syötyä herkkuja varmaan koko häitä edeltäneen kitkutteluajan edestä. Mikäs siinä, kun ei enää tarvinnut mahtua häämekkoon. Harmi vain, että bikineissä piti näyttäytyä… Matkalle lähdettiin sillä mielellä, että syödään juuri niin paljon sitä mitä mieli tekee. (Sitten ei tarvitse keskustellakaan, kun on ahminut niin paljon sokeria, että taju menee.) Ja niinhän sitä tulikin hemmoteltua itseään kaikella herkulla, jota arkisin säännöstellään kuin pula-aikana voita: karkilla, suklaalla, pannukakuilla, jäätelöllä, sämpylöillä ja jättimäisillä hedelmä-annoksilla. Minä, joka vältän arkena viljatuotteita ja pyrin säännöstelemään myös maitotuotteilla mässäilyä, söin estottomasti kaikkea mitä mieli teki. Ah. VAPAUS! Aamupalaksi maustamatonta jogurttia (au) ja hedelmää. Oheen tuoretta patonkia (tripla au). Jo ne ovat omiaan tekemään vatsani elämästä sietämätöntä. Mutta pitihän loppupäivä jatkaa samaan tahtiin ja ahtaa kitusiinsa mm. jäätelöä. Iltaa kohti tahti senkun kiihtyi. Alkupalaksi mussutimme karkkeja ja sitten olikin aika mennä syömään päivän raskain ateria, illallinen.

IMG_1677[1]

Reissussa aterirytmit ovat vinksallaan ja lämmin ilma vaikuttaa siihen, onko nälkä vai ei. Päivällä ei yleensä ole, mutta sitten illalla maistuu senkin edestä. Ja luonnollisesti myös napostelu ja ruokien runsas kaloripitoisuus häiritsevät näläntunnetta. Ensimmäisinä lomapäivinä kroppa imaisi kiitollisena kaiken: jee, tankkauspäivä! Vatsa kurisi ja halusi lisää! Ja sitä se sai. Mutta parin päivän jälkeen vatsalaukku ei enää halunnut yhtään mitään. Ja niin se alkoi: armoton turvotus, vatsaongelmat, närästys. Vatsani oli aamusta lähtien kuin odottavalla mammalla ja jalkaterät turpoilivat samaan malliin. Kas kun ballerinani eivät pompsahtaneet pinkeinä jaloistani. Siinä ei enää vedenjuonnit ja päivittäiset, yli 20km kävelyt auttaneet.

Boa nielaisi lampaan.
Boa nielaisi lampaan.

Joten Muumit väärässä olitte: kaikki hauska ei ole hyväksi vatsalle! Ei ainakaan minun vatsalleni. Tai sitten sämpylöitä ei yleensä pidetä kovin hauskoina? Mene ja tiedä. Minä vain syön niitä. Olisi pelottavaa jäädä kuuntelemaan, irtoaisiko niiltä jotain huonoja vitsejä.

Mutta eipä siinä, kyllä puhdas KUNNON ruoka on ihan äärimmäisen hauska juttu myös. Siinä mielessä on ollut ihanaa palata kotiin ja toivottaa arki tervetulleeksi. Olohan on ihan erinomaisen hauska, kun vatsa alkaa pikkuhiljaa toipua tuosta reilun viikon takaisesta kaltoinkohtelusta. Anteeksi kehoni. Ollaan vielä kavereita, jooko. Toivottavasti tulevina viikkoina keho elpyy ja vatsa lopettaa kiukuttelut kokonaan. Maitohappobakteerit ja kasvikset – hellikää mahapoloani!

IMG_2464[1]

Mutta ihan totta. Kyllä sitä arvostaa taas niin sitä, miten hyvää ja laadukasta ruokaa Suomessa saa ja helposti. Ja on muuten ihanaa syödä omassa keittiössä itse valmistettua ruokaa. Olossa huomaa todella suuren eron kun syö kunnolla, ilman mitään turhia tilpehöörejä. Pelkistettyä, puhdasta sapuskaa, jonka tuoteseloste on mahdollisimman lyhyt. On vain tajuttava, ettei se puhdas ruoka ole tylsää. Ei sen tarvitse olla!! Moni tuskailee, että ääh kun pitäisi syödä tämän ruokaohjeen mukaan ja sitten tässä on vaan 150g lihaa, 10g rasvaa, 80g hiilihydraattia ja kasviksia. Tylsää… Mitä ihmettä? Tuossahan on miljoona erilaista mahdollisuutta ja vaihtoehtoja toteutettaviksi!

Kaikki eivät ole niin innokkaita kikkailemaan ruoalla ja kyllä se omakin ruoka aika simppelinä tuohon lautaselle kiireen vuoksi päätyy. Mutta välillä kun on aikaa, on hauska hieman kikkailla ja nähdä hieman vaivaa. Ja vitsit mitä kaikkea sitten pääseekään puputtaman! Puhtaasti syömisessä on myös se hauskuus, että ruokaa saa syödä paljon!!

IMG_2531[1]

Itse tuijotin lauantaina suu kuolaa valuen vieraille tekemääni mustikkapiirakkaa, haaveilin namusista ja pizzasta. Leffailtakin vielä hei! Mieli koitti maanitella herkkujen pariin, keho oikein huusi sokeria. Tottakai olisi tehnyt mieli tilata pizza, hakea suklaalevy… Ihan vaan koska viimeiset lomapäivät ja viikonloppu ja kohtahan se arki alkaa ja sitten nämä jäävät pois ja seliseli. Mutta kyllä niitä herkkuja tuli lomalla syötyä sen verran, että joku roti asiaan oli viimein saatava. Sitä paitsi – pidän kapeista poskista vielä enemmän kuin jäätelöstä.

IMG_2472[1]

Mutta herkutella voi ilman sokeria ja vehnäjauhoja ja lisäaineitakin! Lauantain leffaillan herkkuina olivat kukkakaalipizza ja kasvistikut. Ja kohta aion iltapalaksi nauttia tekemääni mustikkapiirakkaa. Tai no, ehkä se on enemmänkin jokin mustikkakokohas. Ja mitä siinä on? Purkillinen maustamatonta rahkaa, 1 valkuainen vaniljaa, hieman karppisokeria, kanelia ja mustikkaa. Uuninkestävään teekuppiin ja uunissa 220 asteessa sen aikaa, että hyytyy ja muuttuu kakkumaiseksi.

IMG_2521[1]

IMG_2537[1]

Valintoja valintoja! Juuri tällaisilla pienillä arjen valinnoilla on merkitystä.

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja samppanjan ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot eveliinarau(at)gmail.com

4 vastausta artikkeliin “”Kaikki hauska on hyvää vatsalle!””

  1. Voi please motivoi vähän minuakin, täällä kans on lähtenyt kesälomalla syömiset ihan käsistä ja nyt olo on kipeä ja lihava 😀

    Tuo sun kasvispöperö-salaattilautanen näyttää ihan hirvittävän houkuttelevalta. En käsitä mikä siinä on että pitää syödä mitä sattuu vaikka salaatti on saatanan hyvää. Pitää ehkä palkata joku kodinhoitaja joka tekee sitä ruokaa niin ei itse tarvitse vaivautua muuta kuin syömään. Olisinpa rikas 😀

    • Minä toljottelin itseäni alasti peilin edessä (kyllä vain) ja katsoin vanhempaa kuvaa, jossa ei ollut lomalta kerättyä pöhöä. Ah niitä kapeita poskia! Olikin helppo jättää jäätelö pakastimeen.. 😀 Ja joskus motivaatiota ei kannata odotella, vaan käydä ihan itseään pakottaen hommiin! Kyllä se hyvä, keventynyt olo taas motivoi ja palkitsee.

  2. No mutta se tee on, jonka paketissa tuo lause lukee 😀 Tälläkin hetkellä muumiteetä tuolla viisaudella töissä 🙂

    • Se on kyllä herkkua se!! 🙂 Ja hauska pakkauskin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta