Rasvanpoltolla varoja valtionkassaan

Olen todella mykistyneenä lukenut uutisia ja miettinyt, josko sitä vain jättäisi kurjat jutut väliin. Haaveilisi omasta tuvasta ja marjapensaista, keräilisi reseptivihkoonsa hyviä marjapiirakkaohjeita ja ummistaisi silmänsä tilanteelta. Lukisi illalla ainoastaan Muumeja ja heräisi uuteen aamuun lintujen sirkuttaessa. Mutta ei vain voi. Vaikka miten yrittäisi, joku vetää kyllä mukaan keskusteluihin, jotka koskevat verokiristyksiä, pakolaisuutta, maahanmuuttajien tukemista, tasa-arvoa… On ihan äärimmäisen surullista lukea juttuja hukkuneista pakolaisista, ihmisistä jotka kuolevat epäuskoisina kontteihin, vaikka ovat maksaneet koko omaisuutensa saadakseen paremman elämän jossain toisaalla, päästäkseen pakoon kotimaansa karuja oloja.  Ja on aivan äärimmäisen surullista, että tällaisina kriisiaikoina hyväosaiset ihmiset paljastuvat suvaitsemattomiksi, ahneiksi ja laiskoiksi.

IMG_4299[1]

 Suomessa halutaan olla selkeästi omissa oloissaan. Seurata tällä meidän pienellä, muutaman miljoonan henkilön, poppoolla  Kalevan kisoja ja kaivaa räkää nenästä. Tai jos tänne tulee jotain muukalaisia, niin sitten ne muukalaiset tulisi huolella sopeuttaa. Mutta samalla kehitysapua ja maahanmuutajien sopeuttamiseen käytettävää rahoitusta halutaan nipistää. Koska se on meiltä suomalaisilta pois! Pää punaisena huudetaan, kun mummot eivät pääse vanhainkodista ulos ja annetaan oman sukulaistädin hautua kakkavaipoissa ja laitetaan sitten rahaa joillekin uliuliukoille. Uhrauksia tai töitä ei  olla valmiita tekemään. Kaikki otetaan kernaasti vastaan, mutta mistään ei  anneta periksi, myönnytä, jousteta tai uhrata. Päivitellään, että ovat ne Kreikassa ihme lusmuja, kun veronkiristyksistä kitisevät, mutta annas olla kun kossupullon hintaa kehdataan Suomessa nostaa. Kyllä alkaa äläkkä.

Kaupassa sitten valitetaan, kun on tämä Suomi sellainen pahoinvointimaa, jossa terveellinen ruoka on niiiiiiiin kallista, ettei voi tavan ihminen syödä kuin ranskanleipää ja sitten ne vähäiset raha hassataan tupakkaan ja alkoholiin.  Mielestäni makeiset, virvoitusjuomat ja päihteet ovat ehdottomasti niitä tuotteita, joihin veroja kannattaakin mätkiä. Ne eivät ole kenellekään pakollisia. Se on ihan omaa typeryyttä, jos käyttää rahansa mieluummin savukeaskiin, kuin kunnolliseen ruokaan.

Minulla onkin ehdotus Suomen taloustilanteesta huolestuneille. Nyt kun jotkut vetelevät natsilippuja vastaanottokeskusten lipputankoihin ja moni rähisee kovaan ääneen kaljalla ja kalakukolla turvotetun vatsakumpunsa takaa siitä, että Suomi hassaa budjetistaan rahoja kaikenlaiseen turhaan, voisi jokainen lihava kehitysavun lakkautusta vaativa ukkeli ja akkeli vilkaista omaa vatsakumpuaan ja tehdä uroteon Suomen talouden kannalta. Lihavuudesta nimittäin aiheutuu vuosittain n. 300  miljoonan euron kustannukset, joista 2/3 kuluu terveydenhuoltoon ja loput sosiaaliturvaan. Erilaisiin lihavuuden liitännäissairauksiin käytetään vuosittain 370 000 hoitopäivää ja liki saman verran, 340 000 päivää, hupenee sairauslomiin. Että siinäpä vaikka Soinille pieni esimerkin näytön paikka. Läskit pois niin kuin jo ois ja lisämiljoonia valtionkassaan!

Että eipä mulla muuta. Ensi kerralla vetäydyn takaisin fitnesstörpön rooliini ja kirjoitan teille kepeän kirjoituksen siitä, miten erottelen valkuaiset keltuaisista ja kuorin porkkanoita. (No en oikeesti…)

Pus.

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja samppanjan ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot eveliinarau(at)gmail.com

15 vastausta artikkeliin “Rasvanpoltolla varoja valtionkassaan”

 1. Samaa mieltä! Itseä huvittaa ja ärsyttää kun monet tuntuvat ajattelevan, että kun on kerta suomeen syntynyt niin sitten on oikeutettu saamaan ja ottamaan kaiken mitä vaan valtiolta ja luonnosta saa. Joku saatanan syntymäoikeus.. oikeasti on vaan käynyt helvetinmoinen munkki että on syntynyt suomeen.

  • Nimenomaan!! Ollaan kiitollisia hyväosaisuudestamme!

 2. Tämä avautuminen jollain tavalla piristi mun päivää. Harvinaista avautumispostauksilta. 😀 Joka tapauksessa, sammaa mieltä oon.

  • Jee, kiva juttu jos valituksellani sain piristettyä! Minua ainakin helpotti kummasti, kun sai päästää ulos, mitä ajattelen. :_D

 3. Kyllä, lottovoitto syntyä Suomeen, ei oo kyllä mitenkään ansaittua. Toki jokaisella, kuka tänne tulee samalla lailla velvollisuuksia kuin oikeuksiakin.
  Eniten ärsyttää ne tiettyjen uutissivustojen provosoivat otsikot, ihan tahallaan lietsoo rasismia. Tuntuu siltä, että kohta rasismi ja suvaitsemattomuus on ihan hyväksyttävää, maahanmuuttokriittiset postaukset saa entistä enemmän ”tykkäyksiä” somessa.

  • Kiitos kommentistasi. Kirjoitin tämän kirjoituksen siinä pelossa, että saan maahanmuuttokriitikot kommenttiboksiini narisemaan. Olen vain niin lopen kyllästynyt lukemaan ja kuulemaan rasistisia kommentteja ja valitusta! Ja juurikin tuo, että lehdissä oikein lietsotaan rasismia otsikkovalinnoilla. Nyt etninen tausta tuodaan varmasti esille, jos tapahtuu jokin rikos tai laiminlyönti. Kurjaa. Mielestäni Suomessa ei ennen ollut näin takapajuista sakkia. :/

 4. Järkevää asiaa Eve ja kiinnostava näkökulma keskusteluun!

  Taloustilanteemme on mitä suurimmassa määrin systeeminen ongelma. Vaikuttamalla yhteen asiaan, sillä on seurauksia moneen asiaan ja päinvastoin. Siksi ainakin itse olen todennut, että haaste on yksinkertaisesti niin vaikea, etten pysty ottamaan siihen mitään kantaa. Tehköön se porukka sen työn ja päätökset, jolla on käytössä kaikki mahdollinen ja mahdoton informaatio, viimeisin tutkimustieto, tulevaisuusskenaariot, analyytikoiden osaaminen, tilastot, ennakointiosaaminen, systeemisyyden ymmärrys jne jne. Siitä olen täysin samaa mieltä, että esimerkkiä tarvitaan nyt vaikuttajilta ja päätöksen tekijöiltä.

  Tuossa sinun lihavuudesta aiheutuvat kulut -luvussa on ehkä pieni nolla-virhe, koska koko terveydenhuollon kustannukset oli 18 miljardia v 2013, joista vain osa on lihavuudesta aiheutunutta. Isoja lukuja silti, sitä en kiellä 🙂

  • Kiitos kommentistasi, Jaana! Hyvää asiaa ja ihan olet oikeassa.
   Minä en ymmärrä taloustilanteesta hölkäsen pöläystä, eikä minulla ole aiheeseen mitään järkevää ratkaisua tai kommentoitavaa. Mutta jollain argumentillahan sitä tällaisenkin tavin on sodittava tässä sodassa. 😀
   Ja hei hyvä huomio nollista! Piti oikein moneen kertaan lukea, että miten niin muka väärät numerot. Hehe, hupsista hupsista! Matemaattinen nero en ainakaan ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta