Neuvojat !

Moikkailusta onkin hyvä päästä neuvojiin. Ihmisiin, jotka tietävät asioista niin paljon, etteivät kerta kaikkiaan voi pitää sitä kaikkea infoa omana tietonaan. Ei. Kun se tieto on pakko jakaa! Tai sitten ei edes tiedetä mistään mitään, mutta neuvotaan silti.

23395_10151347877863544_800119031_n

Vaikka alustus kuulostaa siltä, että puhuisin nyt itsestäni, niin lälläslää, enpäs puhukaan, vaan vieritän syyn muiden niskoille. Tai selvä, tavallaan puhun itsestäni. Koska olen joutunut neuvojan uhriksi.  (ja varmasti sortunut neuvomaan itsekin – Tuomas tietää miten ärsyttävää on, kun joku kitisee kesken treenin jostain pienestä asentovirheestä)

Kas kun tällainen värikoodia Muumipeikko oleva ruikelo menee salille hillosipulinuttura tutisten,  on hyvinkin mahdollista, että punttipenalla herää jonkinlainen suojeluvaisto. Voi, tuo kalvakka Pikku-Myy on pulassa! Hän tarvitsee apua! Minäpä menen häntä auttamaan! Hän ei tiedä mitä hän tekee. On aivan yksin täällä suurella salilla. Raukkaparka. Siellä hän nyt ähräytyy laitteen alle. Voi ei – murskaantuuko hän! Mitä hän tekee!!

Voi miten ritarillisia ovatkaan olleet ne kaikki neuvonantajat, jotka ovat tulleet kertomaan, kuinka niitä salilaitteita käytetään. Voi kiitos kovasti! Ai ihanko todella polven ojennuslaitteessa ojennetaan polvea, eikä tehdä pääsääntöisesti lantionostoja? Oho. Kaikenlaista!  Ai ihan todellako vaakaprässissä työnnetään kelkkaa rintamasuunta eteenpäin, eikä sivuttain? Hups. Silly me! Ai ihanko todella avustetussa leuanvetohärvelissä vedellään leukoja tai tehdään ojentajadippejä. Ai mitä, eikös tää oo nimenomaan porraskone? Aijaa, no hitsit, oon taas ihan sekaisin. TIRSK.

IMG_2549[1]

On ihan parasta, kun puuhastelet kaikessa rauhassa, toimiisi keskittyneenä ja joku tulee huvittuneena kertomaan, että se laite on muuten siihen ja siihen käyttötarkoitukseen. Sepä kiintoisaa. Mutta eikö tärkeintä ole saada hyvä tuntuma lihakseen? Jos se onnistuu hyödyntämällä laitetta johonkin toiseen käyttötarkoitukseen, asia lienee fine. Eipä sillä, että kovin usein tätä tekisin, koska perusliikkeet kunniaan, mutta kuitenkin. Silloin tällöin on enemmän kuin mukavaa kehitellä toisenlaista ärsykettä. Ja koska Nathalia Melo.

Minähän olen sielultani todellinen bessewisser ja rakastan sitä, että saan ohjata, auttaa tai ihan puhtaasti päteä. Mutta suinpäin kyselemättä en (yleensä) tuntemattomien puuhasteluun puutu, vaikka välillä mieli tekisi. Erityisesti silloin, kun joku kaveriaan ehkä viikon verran kokeneempi saliharrastelija opastaa sitä kaveriaan ihan päin prinkkalaa. Tai kun joku personal traineriksi itseään tituleeraava henkilö väittää kivenkovaan asiakkaalleen, että ylätaljaveto eteen on rintalihasliike ja rasvakudos on ihan samaa kudosta kuin se lihaskudoskin.

IMG_4566[1]

Neuvojat ovat niin päteviä, että heidän on välttämätöntä auttaa muita. He ovat ainakin lukenet muita enemmän Lihastohtoria ja katsoneet housunetumus kovana Nyyssölän videoita. Siihen se tietämys sitten usein jääkin. On nähty vähän liikaa meemejä, joissa mainitaan, että ei se ole kyykky eikä mikään, jos pylly ei osu maahan. Eikä se ole treeni eikä mikään, jos se ei kestä 75min. Eikä salille kannata edes mennä, ellei sieltä poistu kakat housussa ja silmämunat verisinä. Koska itse Bullikin sanoi, että pitää vähän turahtaa housuun treenin aikana. Niin että se on sitten niin.

Kun on täällä muitakin tapoja toimia, kuin vuonna -75 joltain salimarkulta, kreatiiniivaihtokaupalla saadussa ohjelmassa lukee. Ihmiset käyvät salilla erilaisten motiivien vuoksi. Koskaan ei voi tietää, vaikka henkilö olisi tekemässä kevyttä pumppailua koska on jo treenannut viisi kertaa sinä päivänä.  Turha siihen on silloin mennä lyömään tamburiinilla vauhtia, että nyt loppuu se lälläröinti. Koskaan ei voi tietää, vaikka henkilöllä olisi keinonivel, joka estää tietyt liikelaajuudet. Turha siihen on sitten mennä  kertomaan, että nyt kuule Hilkka – se on aaaaasss to the grass! Or go home!

IMG_2290[1]

Minua saa tulla kyllä neuvomaan  jos rämistelen 40min alas vinopenkkiä, kun en ymmärrä sen mekaniikkaa. (Kiitos mukavalle fyssariopiskelijapojalle, joka pelasti kasvoni asiakkaan silmissä!) Jatkossakin siis tervetuloa pelastamaan neitoa hädästä! Mutta jos teen ihan syystä seisten kulmasoutua taljassa. Tai ihan tarkoituksella työntelen prässiä kylkiasennossa. Tai teen mitä tahansa akrobaattisia liikkeitä tai twerkkauksia kesken treenin.  Niin ei samperi tarvitse tulla sanomaan, että eikös tuo nyt aika paljon hapota jalkoja ihan turhaan kun selkää on tarkoitus treenata. Netistä luin että…

Öööörröör.

Moikkaillaan ja keskitytään omiin treeneihin! Ja banaanit on aivan hyviä treenin jälkeen.

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja samppanjan ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot eveliinarau(at)gmail.com

9 vastausta artikkeliin “Neuvojat !”

 1. Voi miten tuttuja juttuja!! 😀 neljä vuotta sitten olin lonkkaleikkauksessa (t 21,5v mummo) ja vihdoin noin 4 kk jälkeen uskalsin alkaa taas varovasti treenaamaan vähän enemmän jalkoja. Vetelin kevyitä sarjoja jalkaprässissä varmaan toista kertaa pitkän treenitauon jälkeen niin eikö siihen tullut joku salipertti häiritsemään. ”Liian kevyet painot etkä mene tarpeeksi lähelle”. Teki mieli tinttaista nenään. Niin no perkele kun ei ihan heti uudestaan tee mieli paskoa sitä leikattua lonkkaa. Että jos se salipertti pitäisi huolen omista asioistaan. Ja imelä hymy päälle.

  • Juuri tätä tarkoitan… Itsekin polvileikkausveteraanina mennyt joskus hermot samaiseen ilmiöön. 😀 Ihan kuin siinä nyt huvikseen nykisi sentin liikelaajuuksilla kuin joku suolajäykkä muikku.

 2. Tuo salineuvominen on vain miesten yritys saada chattiä aikaan salimirkkujen kanssa ja sitä kautta saada treenava naisystävä. Voisi luulla että treenaavaa naista kiinnostaa treenaaminen.

  Miten miesten pitäisi teidän mielestä sitten toimia? Olla hiljaa ja kärsiä mielenterveysongelmista vai kokeilla jään kantavuutta ja kuolla sankarina?

  • Oivoi, kyllä keskustella saa ja jäätähän pitääkin aina kokeilla! Mutta vähättelevät/pätevät neuvojat eivät kyllä liene monenkaan kosiolistan kärkipäässä. Ehkä kannattaa mieluummin käyttää jotain mukavampaa lähestymistapaa, jos juttusille halajaa. ”Kylläpäs tuo sinun liikkeesi näyttää mielenkiintoiselta! Saako kysyä mihin se ottaa?” on jotenkin mukavampi keskustelunavaus kuin ”Siis mitä sä oikein siinä veivaat, lopeta nyt tyttö veivuut ja ala kunnolla treenata ja jätä ne banaanit apinoille” Tiiät kyllä!

 3. Monelta jää muistamatta että kaikki eivät voi tai halua syystä tai toisesta tehdä suurilla/maksimipainoilla. Tämä palautui elävästi mieleeni kun olin ollut 2 viikkoa kipeänä ja palailin treenaamiseen pariin. Ekan viikon otin todella rennosti, lähinnä tuntumaa lihakseen hakien. Niin aiai että kun tuli ”niitä katseita”. Ei kannata tosiaan heti epäillä että joku yrittää ”päästä helpolla” treenissään. Ei kannata itseään hajottaa. Voin vaan kuvitella kuinka paljon ottaa aivoon heitä, jotka esim kuntouttavat itseään onnettomuudesta kuntosalilla tms. Parasta on keskittyä siihen omaan treeniin..

 4. Olen äärimmäisen harvoin koskaan sanonut mitään, mutta olen linjannut, että jos avaan suuni, niin pystyn perustelemaan asian. Mikä on hyvä linjaus. Tänään esimerkiksi salillani tyttö teki bulgarialaista kyykkyä suppealla liikeradalla, niin suppealla, että näytti huonolta tekniikalta. Mutta huomasin, että en pysty millään tiedollani perustelemaan, miksi itse tekisin liikettä laajemmalla liikeradalla tai miksi hänen asentonsa voisi olla haitallinen (tämä kyllä valitettavasti tuli asennosta kuitenkin mieleen). Joten pidin suuni kiinni.
  Ja tiedän varsin hyvin, että monet naiset sanovat, että eivät halua lihaksia blaablaa, että ei voi yrittää tehdä kovin kovilla painoilla tai ei haluta treeniä, jossa pitää pinnistellä. Mutta sitten kun välillä näkee naisia, jotka aivan into piukeana ja aivan totisen oloisena tekevät jotain koira pissaa -tyyppisiä liikkeitä, jotka omasta mielestäni voisi korvata paremmillakin liikkeillä lihaskunnon tai kehittymisen kannalta, tekisi JOSKUS mieli sanoa jotain. 😀
  Muuten olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että ei vaan voi aina tietää, onko toinen ollut tauolla/kipeänä vai mistä syystä ei tee täysillä. Muuten taas on tullut käytyä saleilla, joissa näitä neuvojia ei ole, joten ei ole kukaan tullut koskaan neuvomaan enkä ole tällaista päässyt näkemäänkään.

 5. Pääsin itsekin tällä viikolla ”osaavan punttipenan” silmätikuksi. Tein smithissä pystypunnerrusta, kun se tuli siihen nojailemaan. ”Kyllä sä teet ton vinopenkin nyt ihan väärin…”. Ensinnäkin A) mikään ei v.ta niin paljon kuin kommentit kesken sarjan ja B) käsittääkseni vinopenkki ja pystypunnerrus on kaksi eri liikettä… Totesin kohteliaasti, että ihan tää ottaa etuolkaan niinkuin käsittääkseni kuuluukin. Siinä vaiheessa tämä smart ass älysi siirtyä runnomaan ylätaljaa hirveellä tempomisella painot ylös ja pakka alas painovoimalla. Ei tarvinnut katsetta siirtää, kun jo laitteiden valituksesta kuuli missä tämä heebo menee…
  Toinen esimerkki myöskin tältä viikolta. Tyttö teki vatsarutistusta Sissy-kyykkytelineessä, (ei oikein voi laitteeksi vekotinta sanoa). En tiedä, oliko tarkoitus treenata jalkoja vai vatsoja, mutta liikettä katsellessa näytti enemmän vatsarutistukselta. Ensin kielen päällä pyöri, että ”fiksumpana” kommentoin asiasta, mut sit totesin, että toimiihan se tellinki tossakin liikkeessä! 🙂

 6. Hei ei liity tähän postaukseen vaan tuohon seuraavaan pakko saada jotain uutta. Miksi se kysyy salasanaa siihen jos haluaa lukea sen :O

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta