Well-behaved women seldom make history!

Tänään on naistenpäivä. Ja etenkin täällä Suomessa se tuntuu olevan päivä, jolloin naiset saavat (tai odottavat saavansa) erityiskohtelua. Parisuhteita koetellaan, kun 8.3. merkityksen unohtaneet miespoloset lähtevät puolisoidensa hyysäämisen sijaan hallille katsomaan jääkiekkoa.

Jotenkin en ole koskaan tajunnut tämän päivän hypetystä ja niitä suuria odotuksia, joita päivään herkästi ladataan. Tokihan minäkin arvostan huomioimista, mutta se ei ole päivään sidonnaista. Voi minut yllättää aivan hyvin vaikka jonain arkisena maanantaina.

IMG_0028[1]

Viettääpä nyt naistenpäivää ja harmistua siitä, ettei jokainen mies heittäydy lätäkön päälle sillaksi, että siitä voi naistenpäivän kunniaksi kävellä yli. Sättiä ja harmistua siitä, ettei maljakossa odota kukkia kotiinpalaajalle. Tai ettei aamiaista ole kannettu vuoteeseen kera 100 ruusun. Koska on naistenpäivä.

Ihania eleitä kaikki tyynni! Kukapa ei haluaisi tulla hemmotelluksi! Ihanaa, että kaupassa tuupataan ruusua kätöseen ja työpaikalla lahjotaan leivonnaisin. Mutta kyllä minä niiden vaaleanpunaisella kuorrutettujen muffinssien sijaan ottaisin vaikka lisää palkkaa, jos olisin naisjohtaja. Tai ylipäätään ihmisoikeudet, jos sattuisin asumaan huono-onnisemmin jossain vähemmän sivistyneessä maassa.

Naistenpäivässä kyse on kuitenkin pohjimmiltaan tasa-arvotaistelusta, ei suklaakonvehdeista ja kylpylälomista. Kun naistenpäivää ensimmäistä kertaa vietettiin, kerääntyivät ihmiset toreille vaatimaan naisten oikeuksia, kuten äänioikeutta, työoikeutta ja työsyrjinnän lopettamista. Naiset halusivat miesten kanssa tasa-arvoiseen asemaan ja pistää stopin miessukupuolen ylivallalle.

Se ajatus mielessä, toivotan hyvää naistenpäivää kaikille vahvoille naisille, jotka eivät anna kävellä itsensä yli! Se ajatus mielessä kelpaa syödä hyvillä mielin niitä lahjasuklaita.

11112875_10153175822738544_3359692852502433741_n


”Minä pidän naisista, jotka käsittävät asiat ilman, että heitä on opettamalla opetettu, elävät eivätkä tuherra päiviään miesten selän takana.” – Arja Tiainen

Nukkumaan käydessä ajattelen:
Huomenna minä lämmitän saunan,
pidän itseäni hyvänä,
kävelytän, uitan, pesen,
kutsun itseni iltateelle,
puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen,
kehun: Sinä pieni urhea nainen,
minä luotan sinuun.
– Eeva Kilpi –

”Well-behaved women seldom make history.” – Laurel Thatcher Ulrich

 

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja samppanjan ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot eveliinarau(at)gmail.com

Yksi vastaus artikkeliin “Well-behaved women seldom make history!”

  1. Hyvä teksti, niin totta! Jokainen toki viettää naistenpäivänsä tavallaan, mutta kai tästä alkaa kohta muodostua jonkinlainen ”paras-poikaystävä”-kilpailu, ainakin Facebook-fiidin perusteella… -.-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta