Plus 0,5kg päivässä voi tehdä -0,5kg viikossa !

Puoli kiloa karkkia? Puoli kiloa sipsiä? Puoli kiloa suklaata? Puoli kiloa leipää? Tekeekö tiukkaakaan?

IMG_0536[1]

Niin se vaan tuntuu olevan helppoa monelle! Puhumattakaan puolesta litrasta jäätelöä. Ha, helppo nakki! Sitä  voi allekirjoittanutkin kuokkairmeli vetää hyvin. Ja vaikka litran törpön. Ei tuota minkäänlaisia ongelmia!

Mutta puoli kiloa kasviksia tuntuu olevan monelle liki yhtä vaikea haaste, kuin litran vesikannun kumoaminen yhden päivän aikana.

Ruokapäiväkirjoja tutkiessa en voi kuin ihmetellä, missä marjat, hedelmät ja kasvikset ihmisten lautasilta luuraavat. Missä ovat kaikki värit ja tuoreet ihanat maut? Kauppojen vihannesosastot pullottavat erilaisia kasviksia ja kiireisempi voi ostaa kasviksensa pakastealtaasta. Pulaa ei kuitenkaan tarjonnasta pitäisi olla.

Suomalaisten ruokailutottumukset ovat fitnesshulinoiden myötä selkeästi muuttuneet. Ainakin sillä tasolla, missä itse operoin. Ollaan vähän tietoisempia ruoka-asioista ja tiedetään, millainen lautasmallin mukainen ruoka-annos on. On kuitenkin edelleen todella yleistä, että syödään jättilautasellinen  jauhelihaa ja makaronia tai kinkkukiusausta. Niin. Siinä se. Ilman mitään lisärehuja. Ainoa väri saattaa olla lautaselle turskautettava ketsuppi.

On jotenkin surullista, että kasviksia, marjoja ja hedelmiä täytyy oikein piilottamalla piilottaa ruokiin. Aikuisetkin ovat toisinaan yhtä ennakkoluuloisia, kuin pikkupirpanat ja markkinoille täytyy tuoda jotain punajuuri-lehtikaali-mango-mansikka-banaani-jogurtteja (ilman paloja) että saadaan kasviksia karttavat A-luokan lihansyöjät ja sokerihiiretkin mussuttamaan jotain kasviperäistä edes kerran päivässä. Ja kun tutkii ravintosisältöjä, on niissäkin mahtavissa kasviperäisissä jogurteissa kilo sokeria, mansikkaesanssia ja 0,8% aitoa banaania ja lehtikaaliuutetta.

IMG_4868[1]

Jos jotain ravitsemussuosituksissa tulisi muuttaa, niin kasvisten määrä. Sen saisi kerralla hilata kaksinkertaiseksi! Ehkä sitten nirsoimmatkin rehunvälttelijät söisivät sen puoli kiloa. Minun mielestäni se puoli kiloa päivässä on yksinkertaisesti naurettavan vähän!  Niin vähän tulee syötyä ehkä jonain harvinaisena pöhnäsunnuntaina, kun on edellisenä iltana hörpitty liian paljon kuohuviiniä. Eli harvoin (mutta todennäköisesti huomenna…) Omaan kaaliin ei vaan mene, miten sen määrän alas saaminen voi olla niin hankalaa. Mutta niin. Onhan joidenkin mielestä hankalaa juoda puoli litraa vettä, mutta iso olut tai siideri kulahtaa kyllä kurkusta pikavauhtia.

Arvioin, että normaaliarjessa perusmääräni kasviksia, marjoja ja hedelmiä on varmasti yli 1kg. Päätin sitten eräänä päivänä punnita ihan mielenkiinnosta jokaisen rehun, jonka päivän aikana suuhuni tungin. Tuloksena 1,6kg. Kaloreissa se teki n. 466kcal, 75g hh, 19g proteiinia ja muutamaN hassuN grammaN rasvaa.  Miettikää, miten paljon tuolla kalorimäärällä saa syödä! Mahan pinkeäksi! Vertailun vuoksi: lähes vastaava kalorimäärä tulee alle 100g annoksesta suklaata (rasvaa 30g) tai 140g pastasta…. Että huom huom, painonpudottajat, ei niitä kasviksia turhaan kehoteta lisäämään.

Niin ja tajusinpa, että tuohon määrään en edes laskenut papuja, kikheneitä sun muita härpyleitä, joita syön. Mutta kyllä, rehut maistuvat! Ja syön niitä rajoituksetta, juuri niin paljon kuin maistuu.

Olen nyt syönyt taas pelkästään kasvisruokaa. Viime viikolla maistoin kerran jauhelihaa, kun sitä kotitekoisessa pizzassa oli ja siinäpä se. Päätin silloin -14 kisadieetin jälkeen, että vähennän lihasyöntiä roimasti tai lopetan kokonaan ja siitä lihankäyttö on vähentynyt ja vähentynyt, kunnes nyt taisi jälleen lopahtaa. Kanaa saatan silloin tällöin syödä. Kokoliha on tullut kahtena viime kertana ulos, joten sitä kohtaan intressit ovat 0. Minulla on ollut pitkään erilaisia pulmia vatsan kanssa, joiden syytä olen arvuutellut. Vilja on ollut melko selkeä, mutta sen lisäksi turvottelua ja tukkoista oloa on tuntunut aiheuttavan joku muukin. Lihan poisjättämisen jälkeen vatsani on voinut paremmin kuin aikoihin! Olo on kevyempi. Ja toki mielikin. Koska on tässä nimenomaan se eettinen näkökulma taustalla. Vegaaniruokavaliota olen kokeillut, mutta se ei ole oma juttuni.

Ja kappas, niin vain on vyötäröltä humpsahtanut jonnekin -3cm, alavatsalta yli 5cm. Sisäreidestä 1,5cm ja lantiolta 1cm. En ole muuten itseäni mittaillut, mutta nyt kun vatsa näytti aivan erilaiselta ja olo tuntui jotenkin sulaneelta, oli pakko kaivaa mitta esiin. Parasta on, etten ole nillittänyt ruoan suhteen vaan syönyt kyllä joka viikko esim gluteenitonta pizzaa, karkkia tai jäätelöäkin yhtenä päivänä viikosta. Ja maistellut aika antaumuksella valmistujaisjuhliin tekemien leipomusten taikinoita… Ruokahalu ei ole ollut aina kummoinen, koska stressi teki paluun takaisin, mutta olen silti pitänyt kiinni säännöllisistä ateriarytmeistä ja syönyt 5 kertaa päivässä 3h välein. Aamulla herää nälkään ja nälkä iskee aina sopivasti ruoka-aikana. Se on hyvä juttu.

IMG_7239[1]

Lautaselta on nyt löytynyt aika paljon soijaa eri muodoissa, papuja ja kikherneitä. Tein tuossa myös aivan järkyttävää, oksennukselta maistuvaa soijakastiketta tummasta soijarouheesta. Pitää hieman palautella soijakokkailun ja -kikkailun taitoja mieleen, ettei aina tulisi ostettua valmiita soijatuotteita. Ja kaivaa naftaliinista parhaat tofureseptit.

Gluteenitonta pizzaa
Gluteenitonta pizzaa

Moni on aina huolissaan proteiininsaannista, kun syödään kasvisruokaa. Munia ja maitotuotteita käyttävien ei proteiinin saantia tarvitse kummemmin miettiä. Oma proteiinisaldoni eiliseltä näytti askelmieni mukaan kohtuullista 125g, joka tarkoittaa kohdallani 1,95g/kg/vrk. Eikä proteiininsaanti ole ongelma vegaaneillakaan. Fitnesspiireissä syödään edelleen ihan tolkuttomasti liikaa lihaa. Lihaa tungetaan huolestuneina kasvuikäisten napaan ja koulujen kasvisruokapävistä nostetaan vanhempien taholta hirveät mekkalat. Kasvisruokavaliosta ja kasviperäisistä proteiininlähteistä tarvittaisiin selkeästi enemmän tietoa. Ilman lihaa pärjää paremmin kuin hyvin.

Kuinka paljon itse syöt lihaa päivässä? Entä viikossa? Tai vuodessa?

Tsekkaa vanhemmasta blogikirjoituksestani, kuinka paljon keskivertosuomalainen vs. keskivertobodari syövät. http://fitever.fitfashion.fi/2015/09/10/maistuisiko-4725kg-lihaa/

IMG_5146[1]

 

 

everfit

Täällä hyvinvoinnista, terveydestä, liikunnasta, omasta elämästään ja kaikkien asioiden ohi kirjoittelee henkilökohtainen valmentaja ja pian valmistuva fysioterapeutti. Olen elämäntapatunari ja huonolla huumorintajulla paiskattu savolaissyntyinen keskisuomalainen. Innokas treenaaja, turhan avoin hölösuu, vaimo ja amatöörikotipaakari. Blogi sai alkunsa, kun päätin muuttaa jahkailun tosiasiaksi ja lisätä kuntosalitreenilleen tavoitteen = pyllistelyn bikini fitness-lavoilla. Tästä blogista et kuitenkaan löydä mitään turhan glamoröösiä fitnesshuumaa, enemmänkin parsankatkuista puujalkavitseilyä ja mietteitäni kvanttimekaniikan suhteesta luumukiisseliin. Yhteistyökuvioita, palautetta, juttutoiveita ja vihapostia vastaanotan ilmomielin osoitteeseen: everfit( at) luukku.com.

4 vastausta artikkeliin “Plus 0,5kg päivässä voi tehdä -0,5kg viikossa !”

  1. Jee jee kasviksia NAM! Toivun tässä pikkuhiljaa (kolmatta viikkoa, sais jo tulla terveeksi) nielurisaleikkauksesta ja koko ajan oon vaan haaveillut porkkanasta ja kunnon salaattilautasesta! Vieläkään ei voi porkkanaa syödä kun muussattuna mutta kurkkua pystyy jo. Se maistui niin ihanalta kahden viikon tauon jälkeen!!! Samaistun niin täysillä tuohon, että kaipaan vihanneksia ja hedelmiä ja ihmettelen, miten vähän ihmiset niitä syö. Varsinkin kesää kohden mennessä niiden maku vaan lisääntyy, ai että! Itse olen kotivegaani, muualla saatan syödä juustoa yms. mutta kotona ei. Ihmiset ihmettelee, että mitä mä sit muka syön. Niinpä… On olemassa muutakin kuin pottua ja lihakastiketta!

    • No sinäpä sen sanoit! Moni on niin tottunut siihen, että on liha ja on potut ja on kastike ja sitten minisalaatti siinä lautasen syrjällä. Ja juustoa ja leikkelettä ja leipää! Vaikka kyllähän sitä löytyy vaikka mitä vaihtoehtoja. Itsekin olen kotioloissa juuri niin nipo kuin olen ja syön gluteenittomasti kasvispöperöä. Mutta vieraisilla en ronkeloi ja popsin sitten vähän enemmän sekaruokailijan tavoin.

      Mutta ai että, nyt on kasvisten, marjojen ja hedelmien kannalta kyllä muikeat ajat käsillä ja edessä. Innolla odotan, että pääsee poimimaan marjoja!

  2. Muakin on alkanut hirvittää oma lihan kulutus. Oon siis myös wannabe fitnesstörppö. Odotan innolla että nyhtökaura saapuu joskus yleiseen myyntiin.

    • Prismoistahan sitä jo saa! Ja siis tofu ja quorn ovat hitsin hyviä pienellä vaivalla. Ei kun vaa vegekokkailemaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta