Ei muutosta ilman riskiä!

Toiset ihmiset vaihtavat hiustyyliään kuukausittain. He napsaisevat  pitkät hiuksensa siiliksi ihan tuosta noin vaan tai värjäävät ne maantienharmaasta kirkuvan sinisiksi. Toiset myyvät kimpsunsa ja kampsunsa ja lähtevät kiertelemään maailmaa. Toiset mylläävät ja remontoivat kotinsa kerran vuodessa, sinkoavat uudesta harrastuksesta toiseen. Irtisanoutuvat töistään, vaikka taloudellinen tilanne olisi epävarma.

IMG_3212[1]

Minä en ole sellainen ihminen.

Minä olen juuri niitä ihmisiä, jotka pitävät asioista melko muuttumattomina. Kaipaan kyllä vaihtelevuutta ja muutoksia, mutta sellaisia pieniä ja harmittomia. Kestin juuri ja juuri sen, että Valion maitopurkkien etiketti vaihtui. Tai että suosikkiviinini korkki muuttui. Krhm. No juu. Mutta. Olen aina ollut aikamoinen kotihiiri ja perinneihminen ja muutosvastarintaisuuteni ehkä kulkee hyvin käsi kädessä niiden ominaisuuksien kanssa. Kai se on niin, että elämän myllerrysten keskellä joidenkin asioiden pysyminen ennallaan luo turvallisuuden tunnetta.

IMG_3126[1]

Vaikka en aina osaa harkita, millaisia sammakoita suustani päästelen ja olen ottanut nuoruuden kovimmassa vimmassa ja palossa mitä typerämpiä tatuointeja, olen lopulta hyvin harkitseva. Punnitsen, vatuloin, veivaan. Myöskin märehdin ja murehdin. Mietin piinallisen pitkään seurauksia, kauhuskenaarioita ja muita mahdollisia vaikutuksia, ennen kuin uskallan tehdä ratkaisuja. En toimi spontaanisti intuitiolla, vaan varmistelen ja vatkaan asiaa niin, että sillä teholla kermasta saisi voita minuutissa.

Elämässä on kuitenkin toisinaan tarve muutokselle ja harva suurempi muutos onnistuu ilman riskinottoa. Toimimattomasta parisuhteesta voi olla korkea kynnys lähteä, koska pelätään, että jäädään yksin. Tosirakkaus voi kuitenkin jäädä kokematta siksi, ettei uskalla irtaantua. Epätyydyttävä työ voi hyvinkin pitää meidät aloillaan, koska on pakko saada rahaa. Taloudellinen varmuus saa pysymään, vaikka joka päivä töissä olisi hammasta kiristellen.

Olen itse niin onnellinen, että otin kesällä riskin ja vaihdoin työpaikkaa. Moni voisi ajatella, että mikä riski se nyt on lähteä oman alan töihin vakituisella sopimuksella, mutta kyllä se vaan oli. Taloudellinen tilanteeni asettui todella epävarmoihin kantimiin. Aiemmin minulla oli takuutunnit, mainiot palkanlisät, edut, kannustinpalkat, täydet lomat, opintovapaamahdollisuudet ja hulppea työterveys. Helppo työ, joka alkoi ja loppui tietyllä kellonlyömällä, eikä vaatinut ylimääräistä. Helppoa, turvallista rahaa. Ja vaihdoin tuntityöhön, 0-sopimuksella. Ilman lisiä ja etuuksia. Valehtelisin, jos väittäisin, että olisin pitänyt pääni kylmänä muutoksen äärellä. Voi sitä epäilyn ja ahdingon määrää, kun pelkäsin tehneeni yhden suurimmista virheistä ja ajatuvani taloudelliseen katastrofiin talolaina niskassa. Mutta epäilykset osoittautuivat turhiksi ja ratkaisu täysin oikeaksi.

IMG_3485[1]

Vaikka en vielä pääse samoihin ansioihin, kuin aiemmin, painaa vaakakupissa paljon enemmän se seikka, että olen todella paljon tyytyväisempi arkeeni. Jo kuukaudessa elämäni on muuttunut paljon. Vaikka päiväni venyvät ja olen ajoittain hyvinkin stressaantunut, teen töitä oman ammattitaitoni eteen ja oman intohimoni parissa. Voin sanoa, että teen sitä mitä rakastan, eikä päivien aikana tule vilkuiltua kelloa, kuin korkeintaan siksi, ettei veivaisi asiakkaiden kanssa liian kauan ja myöhästyisi seuraavan luota. On ihan mahtava fiilis, kun on niin innoissaan siitä, mitä tekee! Lauantainakin työtä tekee ilolla, koska se on oma valinta, eikä työvuorolistassa kummitteleva väkipakko.

Riskinotto kantaa hedelmää. Koko ajan runsaampaa ja mehevämpää.

IMG_0591[1]

 

Eveliina

Terveys-ja hyvinvointialan moniottelija - fysioterapeutti, valmentaja ja kouluttaja. Ikuinen opiskelija. Vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja, lukutoukka, haaveilija, amatööripaakari ja kuohuviinin ystävä. Blogistani ei löydy täydellisen glamoröösiä fitnesselämää, vaan pikemminkin lattialle tippuneita munia ja maljakkoon kuihtuneita kukkia - elämää. Yhteydenotot everfit(at)luukku.com

2 vastausta artikkeliin “Ei muutosta ilman riskiä!”

  1. Hienoa kuulla, että uskalsit ottaa riskin ja olet nyt tyytyväinen tekemääsi päätökseen! 🙂 Se on lohdullista ja voimaannuttavaa luettavaa, sillä itselläni on mennyt tämä kesä miettiessä, uskaltaisinko ottaa riskin erään asian suhteen vai en.

    • Olen kyllä ylpeä itsestäni, sillä en tosiaan ole kovin hanakasti heittäytymässä riskejä päin. Tsemppiä siis sinulle ja toivottavasti uskallat tehdä sen valinnan, joka tuntuu sydämessä oikealta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta