Ryhti kuntoon valjailla?

”Selkäspesialisit suosittelevat”

”Auttaa pitämään ryhdin ja hengittämään!” 

” Korjaa ryhtisi”

Mikä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen?

Moni varmasti vastaisi tässä vaiheessa empimättä, että liike. Vaan väärin meni, mitä on uskominen mainoslauseisiin ja markkinoiden tarjontaan. Ja toki, ymmärtäähän sen. Liikunta on niin kulunut juttu, niin yleispätevä ja tylsä vaihtoehto. Siinä joutuu näkemään vaivaa ja saattaa tulla hikikin. Kyllähän tällaisellekin epämiellyttävyydelle ja vaivannäöolle on täytynyt saada yksinkertainen vaihtoehto, joka korjaa pulmamme nopemmin ja vaivattomammin.

Ryhti on ollut trendikäs syntipukki jo pitkän aikaa, mitä tulee milloin mihinkin vaivaan. Kas kun sen ympärille ei ole jo perustettu uskonlahkoja! Mutta kaikkea muuta kylläkin on kehitetty erilaisista treenimetodeista apuvälineisiin. Jo useamman vuoden ajan markkinoilla on ollut jos jonkinlaista ryhtiremmiä ja liivejä, jotka vetävät olkapäitä taakse ja pakottavat selän ojennukseen. On tukevaa ja asentoa korjaavaa vaatetta, vyötä, valjasta ja muuta hilavitkutinta, joita markkinoidaan istumatyöläisen pelastuksena. Mainoslauseet lupaavat selkäkipujen ja niskahartiaseudun vaivojen jäävän taakse ja rusinoiksi kuivahtaneiden rintalihasten notkistuvan kertarytinällä. Ei enää huonossa ryhdissä lösöttämistä, vaan oppikirjan mukainen sotilaallinen ryhti, jonka saa pidettyä yllä vuorokaudenkin mittaisissa konttorimaratoneissa. Ja sekös fysioterapeuttia hirvittää.

Kun puhutaan ryhdistä, mielletään se staattiseksi asennoksi, mikä on ongelmallista – ottaen huomioon, ettei keho ei ole koskaan täysin paikallaan. Vaikka emme tietoisesti liikkuisi, kehossa ja elimistössä tapahtuu alati jatkuvaa liikettä. Keho on tarkoitettu liikkumista varten ja yhdessä asennossa pitkän aikaa kököttäminen tuottaa yleensä tarpeen jaloitella tai vaihtaa asentoa. Esimerkiksi jo koulussa opittus ”hyvä istuma-asento” on lopulta keholle melko raskas ylläpidettävä ja vaatii jatkuvaa jännitystä muun muassa keskivartalolta.  Ei siis ihme, että koemme herkästi tarvetta pyöristää selkää lepuuttaaksemme lihaksia. Ja tämä jos mikä on täysin suotavaa, eikä mikään virheliike, josta tulisi rimpuilla eroon.

Hyvä asento on luonteva – sellainen missä on helppoa ja tehokasta toimia tehtävän edellyttämällä tavalla, hengitys kulkee ja ennen kaikkea sellainen, mikä vaihtelee. Ei sellainen, kuin anatomiaoppaiden tikku-ukoilla. Hyvähän se on A4-paperille piirrettynä napottaa samassa asennossa, mutta oikeassa elämässä se ei toimi. Kun mietitään, miten erilaisia olemme, miten asento edes voisikaan olla kaikilla samanlainen? Se on hurja vaatimus. Kivut ja vaivat eivät siis johdu yhdestä universaalisti kaikille sopimattomasta asennosta, vaan yksipuolisesta asennosta ja vähäisestä liikkeestä, jotka vaikuttavat kudosten rakenteellisiin ja toiminnallisiin ominaisuuksiin.

Trainer4Youn tietopankissa -16

Poskettomien terveysväittämien lisäksi on arveluttavaa, että tällaisen tuotteen voi hankkia ilman, että kipujen ja kolotusten syytä selvitetään. Tai ilman, että oireita edes on. Tällaisten tuotteiden olen nähnyt jopa pahentavan ja aiheuttavan oireita, kun keho pakotetaan sille luonnottomaan asentoon väkisin. Yleensä asiakas vielä ajattelee, että kipu johtuu siitä, etteivät valjaat, vyöt tai muut keskiaikaiset kidutushärvelit ole olleet tarpeeksi kireällä tai tarpeeksi kauan päällä. Harmittavaa on myös se, että näihin vimpaimiin on saatettu laittaa rahaa isojakin summia ja sitten fysioterapeutti käskee nakkaamaan moiset kaatopaikalle.

En ole vielä tavannut yhtään ”selkäspesialistia” tai muutakaan ammattilaista, joka näiden tuotteiden puolesta puhuisi, kun puhutaan terveistä henkilöistä, jotka voivat liikkua normaalisti. Jos joku sellainen tätä kirjoitusta lukee, niin mielihyvin kuulen mielipiteitä ja näkemyksiä aiheen puolesta. Itse kehottaisin jättämään ryhtiliivit kauppaan, muuttamaan työskentelytapoja ja pistämään kehon liikkeelle. Paras asento on vaihteleva ja mahdollistaa pidemmänkin työskentelyn. Niin sanottuja ergonomisia työasentoja saattaa olla mahdotonta ylläpitää koko päivää ilman tauotusta. Muista siis vaihdella asentoja ja tee staattisen työn vastapainoksi dynaamisia liikkeitä eri liikesuuntiin. Unohda ”napa kiinni selkärankaan” ajatus ja päästä napasi irti. Voit ihan ilman huolta istua lysähtäneessä asennossa ja kumarrella selkä pyöreänä, rennot asennot kun eivät tee selälle minkäänlaista haittaa, päin vastoin. Selkää kuuluu käyttää monipuolisesti ja se kestää taivuttelut ja nostamiset. Kontrolli tulee aina valita tehtävän mukaan. Pumpulipuikkoa lattialta nostaessasi sinun ei tarvitse jännittää keskivartaloasi tai tehdä nostoa suoralla selällä.

Lisäksi: Syö, juo, kuormita kehoasi ja lepää riittävästi myös vapaa-ajalla. Jos näistä toimenpiteistä ei ole apua, saattaa piipahdus fysioterapeutin vastaanotolla olla paikallaan.

HUOM. Liiveillä, tukivöillä ja korseteilla on oma paikkansa kuntoutuksessa, esimerkiksi leikkausten jälkeen ja neurologisilla asiakkailla, jolloin vartaloa täytyy mahdollisesti tukea ja linjata voimakkaammin. Näiden apuvälineiden tarve ja käyttötarkoitus tulee kuitenkin aina arvioida yksilöllisesti sillä pahimmassa tapauksessa ne vain lisäävät ongelmia. Kevyempiä tapoja muistuttaa asennon vaihtamisesta ovat esimerkiksi ohjaavat teippaukset, jotka eivät pakota tai väännä kehon asentoa, vaan muistuttavat asennon korjaamisesta.

Onko sinulla kokemusta ryhtivaljaista?

PS. Vaikka olenkin ajatellut pitää tämän blogin enemmän sellaisena kepeämielisenä yksityishenkilönä kirjoitettuna matalan kynnyksen puolihömppänä, on ihan pakko välillä hairahtaa asiankin puolelle, joskin hieman viihteellisemmin. Alkuperäinen teksti julkaistu eilen Facebookissani.

Vaihdetaan täysi kalenteri hiljaisuuden retriittiin ja suklaaseen!

Ajatus hakeutuu väkisinkin lomaan, maaseudulle… Hiljaisuuden retriiteille ja joogakursseille. Aika tavatonta. Mutta näin tiukan alkuvuoden painaneena, ei liene mikään yllätys, että pää on aika tupaten täynnä. Sekä uutta, että vanhaa tietoa. Ja ennen kaikkia muutoksia, joita elämässä on viime aikoina tapahtunut ja tulee tapahtumaan vielä kevään edetessä.

Perjantaina loppui neurologinen fysioterapiaharjoittelujaksoni. Haikein mielin jätin ihanat työkaverit ja asiakkaat, joihin ehti tottakai kiintyä. Naureskeltiin arviointikeskustelussa, että voisihan harjoittelusta antaa hylätyn, että voisin sitten jäädä vielä pariksi kuukaudeksi. Mielelläni olisin jäänyt! Nyt oli  kuitenkin aika siirtyä takaisin sairaalamaailman puolelle. Hieman erilaisia viikkoja edessä. Huhtikuun lopussa homma huipentuu harjoitteluuni Trainer4youlla, mistä tulen varmasti intoilemaan täällä blogissa vielä.

IMG_5883[1]

Se olisi siis n. 15 opintopistettä vaille valmista. Pääkin alkaa olla jo mukana siinä tosiasiassa, että opinnot ovat kohta ohi. Odotan sitä pelonsekaisin tuntein. Samalla jännittää, kun edessä on aivan uusi elämänvaihe. Toisaalta puhkun intoa, sillä kohta pääsen taas vaikuttamaan paremmin siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi ja mille urille lähden hiihtelemään. Mutta sitten kuitenkin on edessä sellainen aivan uusi jättimäinen kysymysmerkki, työmahdollisuudet, kouluttautumisnäkymät…

Jään tulevana perjantaina opintovapaalle, että voin keskittyä harjoitteluni ohella muuhunkin elämään. Viimeiset 2 kk on mennyt painaessa useampia 65h viikkoja ja se ei ole ollut mitään herkkua se. Usein tuli sellainen olo, että en ehdi elää. Ehdin vain suorittaa, suorittaa, suorittaa. Suhertaa kalenteriin uusia merkintöjä ja poistaa vanhoja. En ole ehtinyt liikkua niin paljon, kuin olen tottunut ja on täytynyt treenata maltillisesti, että saan treenistä virtaa ja rentoutta. Sen nimittäin tunsi kyllä seuraavana aamuna vähän turhan hyvin, kun piti aloittaa uusi 13h työpäivä kunnon jalkarääkin jälkeen.

IMG_5576[1]

Niin ja mitäs muuta. Perjantaina rustasimme nimet kauppakirjoihin ja olemme nyt sitten ihan oikeasti asuntovelallisia. Sekin jännittää ja stressaa, vaikka asia ihana onkin. En ole yksinkertaisesti ehtinyt miettiä asuntoasiaa.  En ole juurikaan ehtinyt osallistua pankki-vakuutus-laina-asioiden hoitamiseen, ainoastaan rustaillut nimeäni erinäisiin lippulappusiin ja valtakirjoihin. Asia ei ole vielä aivan täysin konkretisoitunut. Ja kohta pitäisi jo aloittaa pakkaaminen!

IMG_5562[1]

Kesäkuntoakin olisi mukava hieman trimmata. Mutta sen osalta ei onneksi ole stressiä. Ainakaan nyt, kun työharjoittelussani minulle tuupattiin vanha kulkukorttini, jossa on kuva minusta n. 15 kg tuhdimpana. Voin siis hyvillä mielin kuunnella kehuja siitä, miten olen hoikistunut ja sujahtaa XS-paitaan! 😉

IMG_5878[1]