Fysioterapeutit ja personal trainerit – sotakavereista parhaiksi ystäviksi?

Liikunta-ala on ollut viime vuosina todella suosittu. Liikunnanohjauksen ja fysioterapian koulutusohjelmiin on tunkua ja personal trainereita on muutaman vuoden aikana putkahdellut kuin suppilovahveroita metsään.

Siinä missä ennen personal trainerit olivat niitä Hollywood-tähtiä pillin kanssa simputtaneita mörssäreitä, ovat nykyajan pt:t rantautuneet tavallisten ihmisten joukkoon. Koska haluttu ja  trendikäs nimike ei ole suojattu,  kuka tahansa voi julistautua personal traineriksi ja toimia ”liikunta-alan tai hyvinvointialan ammattilaisena”. On kaiken ikäistä, näköistä ja kokoista – ja hyvin erilaiselta koulutustaustalta ponnistavaa valmentajaa, joista sen kun valitsee itselleen sopivan. Personal trainerisi voi siis hyvinkin olla pitkän linjan liikunnan ammattilainen, joka on taustaltaan liikuntabiologi tai IT-alalta loikannut, omasta elämäntapamuutoksesta inspiroitunut himoliikkuja.

IMG_5801[1]

Monesti perosonal trainerit kuitenkin tunnutaan niputettavan joukoksi kurssin käyneitä liikunta-alan amatöörejä.  Vaikka kuten äsken mainitsin, kirjo koulutustaustoissa on hurja. Näin nippanappa valmiina fysioterapeuttina ja muutamia vuosia personal trainerina toimineena, on joskus melko surullista kuulla vähättelyä, jota tapahtuu puolin ja toisin. Fysioterapeutit vähättelevät personal trainereiden osaamista, arvostelevat liikevalintoja ja toimimista ohjaustyössä. Personal trainerit puolestaan vähättelevät fysioterapian koulutusta ja liikevalintoja ja suhtautuvat ymmärtämättömästi saamaansa kritiikkiin. Enkä puhu nyt kaikista, vaan joistain pienistä keskustelunhaaroista, joita korvat ovat kentällä imeneet.

Uudet kurssitetut personal trainerit saavat arvostelua siitä, että koulutus on hyvin lyhyt. Ja tottahan se on. Jo fysioterapeutin 3,5v koulutus tuntuu lyhyeltä siihen nähden, miten kimurantti laitos kehomme on. Mielestäni olennaisinta on kuitenkin ymmärtää, että pohjakoulutus on kuin ajokortti – se antaa meidän vain treenata luvan kanssa oikeiden asiakkaiden parissa. Ei vastavalmistunut fysioterapeuttikaan ole heti joka asiasta kaiken tietävä ja osaava. Työsarkaa riittää vielä hurjasti, että pääsisi sille tasolle, millä voi sanoa itseään todella ammattilaiseksi. Ja jos ei ole tätä mieltä, onnittelen. Tai ihmettelen. Sama koskee toki yhtä lailla personal trainereita. On kuitenkin väärin leimata kaikki samaan massaan ja vähätellä ihmisten kykyä ja kiinnostusta oppia ja olettaa, että esimerkiksi se personal trainer tyytyisi jumahtamaan ikuisesti valmennuskurssin oppeihin, eikä kehittäisi itseään eteenpäin.

Mielestäni terveydenhuollossa voitaisiin tehdä paljon enemmän yhteistyötä osaavien personal trainereiden kanssa ja myös personal trainereiden olisi hyvä kurotella terveydenhuoltoon päin ja hakea rohkeasti  konsultaatiota. Jos asiakkaalla on fysioterapeuttiset harjoitusohjeet, olisi hyvä olla perillä miksi näitä harjoitteita tehdään, mitä niillä tavoitellaan ja kuinka fysioterapeutin ohjaamat harjoitteet tukisivat saliohjelman liikkeitä ja tavoitteita. Ei kuitenkaan ole tapahtunut vain kerran tai kaksi, kun olen kuullut, miten fysioterapeutin ohjeistukset sivuutetaan tai kehotetaan tekemään kotona ”omalla ajalla” sen sijaan, että ne integroitaisiin järkevästi harjoitusohjelmaan. Ja mitkäköhän treenit asiakas jättää ensimmäisenä tekemättä, kun motivaatiopula iskee?

IMG_5791[1]

Miksi yhteistyö kun minä ite ja kyllä voi aina kysyä Facebookista jos ei tiedä? Huono liike, on huono lääke. Vaikka lähtisi miten liikunnan ilosta ja jalot terveydenedistämykselliset intressit mielessä ohjaamaan liikettä ja asiakkaalla sitten olisikin asentovirhe tai lihasepätasapainoa… No mitä sitten? No sitä sitten, että silloin nämä seikat tulisi liikevalinnoissa huomioida. Mistä kiristää, missä falskaa, missä on heikkoa ja missä yliaktiivista. Ei silloin pitäisi vain ”ohjata jotain” ja toivoa kirkkain silmin, että hyvä tulee kun ei ainakaan kauheasti satu.

Uudella personal trainerilla pulmaksi voi nousta juurikin vähäinen tietotaito, jonka vuoksi tekniikoiden ohjaaminen on ylimalkaista. Ei ehkä täysin ymmärretä, mikä liikkuu ja miten liikkuu tai mikä on lihaksen tehtävä. Fysioterapeutit ovat helposti taas niin tarkkoja, että treeniin ei edes päästä, kun on keskityttävä puoli tuntia siihen, että osaa nipistää juuri oikealla vahvuudella pakaroita yhteen ja kuvitella pankkikorttia kantapäiden alle. Mutta tässäkin on turhaa lähteä teilaamaan ketään, vaan miettiä, miksi juuri tällainen liike! Liike valitaan tavoitteen mukaan. Jos tähdätään maksimaaliseen selän alueen lihasten kasvuun, ei riitä lavan aluetta stabiloivat harjoitteet ja hengittely. Ja jos yritetään parantaa pakaran aktiivisuutta, ei mennä juoksumatolle hölkkäilemään tai lykitä jalkaprässissä kestävyystoistoja.

Se mitä itse ainakin peräänkuulutan ja toivoisin näkeväni enemmän, on yhteistyö. Hyvässä hengessä. Ainakin itse koen, että 10 x fysioterapialähetteellä toteutettu vastaanottoterapia harvoin riittää vaikuttavaan hoitotulokseen. Hetkellisesti kyllä, mutta harjoitteet eivät voi jäädä vastaanotolle, vaan niiden idea tulisi siirtää muuhunkin tekemiseen ja esimerkiksi suoraan siihen kuntosaliharjoitteluun.  Ja leikkauksen jälkeinen kuntoutus vasta onkin oma lukunsa. Siellä kyllä piisaisi työsarkaa itse kullekin. Olisikin ihan mahtavaa, jos jo fysioterapian aikana tai sen jälkeen harjoittelua jatkettaisiin vaikkapa sen personal trainerin kanssa. Tällä olisi mahdollista ylläpitää hoitotuloksia ja ehkä jopa kehittyäkin aiempaa kokonaisvaltaisemmin ja tehokkaammin.

Kun ajattelen työtäni personal trainerina, omalla tavallaan antoisinta on ollut tehdä yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa. En voi kuin lämpimästi suositella! Itse aion tulevaisuudessakin pitää jalkani molemmin puolin aitaa.

IMG_4917[1]

Neuvojat !

Moikkailusta onkin hyvä päästä neuvojiin. Ihmisiin, jotka tietävät asioista niin paljon, etteivät kerta kaikkiaan voi pitää sitä kaikkea infoa omana tietonaan. Ei. Kun se tieto on pakko jakaa! Tai sitten ei edes tiedetä mistään mitään, mutta neuvotaan silti.

23395_10151347877863544_800119031_n

Vaikka alustus kuulostaa siltä, että puhuisin nyt itsestäni, niin lälläslää, enpäs puhukaan, vaan vieritän syyn muiden niskoille. Tai selvä, tavallaan puhun itsestäni. Koska olen joutunut neuvojan uhriksi.  (ja varmasti sortunut neuvomaan itsekin – Tuomas tietää miten ärsyttävää on, kun joku kitisee kesken treenin jostain pienestä asentovirheestä)

Kas kun tällainen värikoodia Muumipeikko oleva ruikelo menee salille hillosipulinuttura tutisten,  on hyvinkin mahdollista, että punttipenalla herää jonkinlainen suojeluvaisto. Voi, tuo kalvakka Pikku-Myy on pulassa! Hän tarvitsee apua! Minäpä menen häntä auttamaan! Hän ei tiedä mitä hän tekee. On aivan yksin täällä suurella salilla. Raukkaparka. Siellä hän nyt ähräytyy laitteen alle. Voi ei – murskaantuuko hän! Mitä hän tekee!!

Voi miten ritarillisia ovatkaan olleet ne kaikki neuvonantajat, jotka ovat tulleet kertomaan, kuinka niitä salilaitteita käytetään. Voi kiitos kovasti! Ai ihanko todella polven ojennuslaitteessa ojennetaan polvea, eikä tehdä pääsääntöisesti lantionostoja? Oho. Kaikenlaista!  Ai ihan todellako vaakaprässissä työnnetään kelkkaa rintamasuunta eteenpäin, eikä sivuttain? Hups. Silly me! Ai ihanko todella avustetussa leuanvetohärvelissä vedellään leukoja tai tehdään ojentajadippejä. Ai mitä, eikös tää oo nimenomaan porraskone? Aijaa, no hitsit, oon taas ihan sekaisin. TIRSK.

IMG_2549[1]

On ihan parasta, kun puuhastelet kaikessa rauhassa, toimiisi keskittyneenä ja joku tulee huvittuneena kertomaan, että se laite on muuten siihen ja siihen käyttötarkoitukseen. Sepä kiintoisaa. Mutta eikö tärkeintä ole saada hyvä tuntuma lihakseen? Jos se onnistuu hyödyntämällä laitetta johonkin toiseen käyttötarkoitukseen, asia lienee fine. Eipä sillä, että kovin usein tätä tekisin, koska perusliikkeet kunniaan, mutta kuitenkin. Silloin tällöin on enemmän kuin mukavaa kehitellä toisenlaista ärsykettä. Ja koska Nathalia Melo.

Minähän olen sielultani todellinen bessewisser ja rakastan sitä, että saan ohjata, auttaa tai ihan puhtaasti päteä. Mutta suinpäin kyselemättä en (yleensä) tuntemattomien puuhasteluun puutu, vaikka välillä mieli tekisi. Erityisesti silloin, kun joku kaveriaan ehkä viikon verran kokeneempi saliharrastelija opastaa sitä kaveriaan ihan päin prinkkalaa. Tai kun joku personal traineriksi itseään tituleeraava henkilö väittää kivenkovaan asiakkaalleen, että ylätaljaveto eteen on rintalihasliike ja rasvakudos on ihan samaa kudosta kuin se lihaskudoskin.

IMG_4566[1]

Neuvojat ovat niin päteviä, että heidän on välttämätöntä auttaa muita. He ovat ainakin lukenet muita enemmän Lihastohtoria ja katsoneet housunetumus kovana Nyyssölän videoita. Siihen se tietämys sitten usein jääkin. On nähty vähän liikaa meemejä, joissa mainitaan, että ei se ole kyykky eikä mikään, jos pylly ei osu maahan. Eikä se ole treeni eikä mikään, jos se ei kestä 75min. Eikä salille kannata edes mennä, ellei sieltä poistu kakat housussa ja silmämunat verisinä. Koska itse Bullikin sanoi, että pitää vähän turahtaa housuun treenin aikana. Niin että se on sitten niin.

Kun on täällä muitakin tapoja toimia, kuin vuonna -75 joltain salimarkulta, kreatiiniivaihtokaupalla saadussa ohjelmassa lukee. Ihmiset käyvät salilla erilaisten motiivien vuoksi. Koskaan ei voi tietää, vaikka henkilö olisi tekemässä kevyttä pumppailua koska on jo treenannut viisi kertaa sinä päivänä.  Turha siihen on silloin mennä lyömään tamburiinilla vauhtia, että nyt loppuu se lälläröinti. Koskaan ei voi tietää, vaikka henkilöllä olisi keinonivel, joka estää tietyt liikelaajuudet. Turha siihen on sitten mennä  kertomaan, että nyt kuule Hilkka – se on aaaaasss to the grass! Or go home!

IMG_2290[1]

Minua saa tulla kyllä neuvomaan  jos rämistelen 40min alas vinopenkkiä, kun en ymmärrä sen mekaniikkaa. (Kiitos mukavalle fyssariopiskelijapojalle, joka pelasti kasvoni asiakkaan silmissä!) Jatkossakin siis tervetuloa pelastamaan neitoa hädästä! Mutta jos teen ihan syystä seisten kulmasoutua taljassa. Tai ihan tarkoituksella työntelen prässiä kylkiasennossa. Tai teen mitä tahansa akrobaattisia liikkeitä tai twerkkauksia kesken treenin.  Niin ei samperi tarvitse tulla sanomaan, että eikös tuo nyt aika paljon hapota jalkoja ihan turhaan kun selkää on tarkoitus treenata. Netistä luin että…

Öööörröör.

Moikkaillaan ja keskitytään omiin treeneihin! Ja banaanit on aivan hyviä treenin jälkeen.